Plantenasiel legt uit: dit zijn de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van kamerplanten
Om een plant in leven te houden moet je hem voldoende water én licht geven. Klinkt simpel, maar toch lijkt het bij sommige plantenbaasjes keer op keer mis te gaan. Maar waar ligt dat nou aan? Marije Franken van Plantenasiel Haarlem legt uit en geeft advies:
De meest gemaakte fouten
Het zal je niet verrassen, maar op op nummer één staat de watergift. Uiteraard drogen planten uit als ze te weinig water krijgen, maar volgens Marije Franken van Plantenasiel Haarlem gebeurt het eigenlijk nog vaker dat planten juist te veel water krijgen. Dit gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt, omdat het water naar beneden zakt en de bovenste laag aarde als eerste opdroogt. “Het gevaar hierbij is dat het water onderin de pot blijft staan, waardoor de wortels gaan rotten en de plant doodgaat. Daarom raad ik altijd aan om te kiezen voor een bloempot met een gat in de bodem en een schaaltje eronder, zodat het overtollige water weg kan lopen en de wortels ook niet gaan rotten.”
De tweede meest gemaakte fout is de standplaats. Je zet een plant natuurlijk graag neer op een plek waar je ‘m mooi vindt staan of waar nog een leeg hoekje vrij is, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de plant de juiste hoeveelheid licht krijgt. “Zo kun je vetplanten het best op een lichte plek zetten waar ze direct zonlicht kunnen vangen, maar worden Calathea's juist gelukkiger van donkere hoekjes in huis.” Bedenk bij het kopen van een plant dus eerst waar je 'm wil neerzetten en kies dan pas de plant die geschikt is voor die plek, óf pas de indeling van je huis zo aan dat je plant hoe dan ook op een geschikte plek kan staan.
De watercheck
Er bestaat een simpel trucje om te weten of je plant water nodig heeft: “Steek je vingers diep in de grond om te voelen hoe droog de aarde is. En met diep bedoel ik tot wel twee knokkels diep. Voelt de aarde daar nog lichtvochtig aan en blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de aarde nog vochtig genoeg en kun je nog even wachten met water geven.”
Is de aarde droog en blijft er niks aan je vinger plakken, dan kun je de plant wel wat water geven, maar wees wel zuinig. “Eigenlijk kun je een plant beter te weinig water geven dan te veel. Om zeker te weten dat je niet te veel geeft kun je de bloempot het beste op een schoteltje met water zetten en 'm zo vanaf onderen te bewateren."
Te veel water! En nu?
“Als je er ter plekke achterkomt dat je je plant te veel water hebt gegeven kun je ‘m direct uit de pot halen en goed uit laten lekken. Als het daar al te laat voor is, dan kun je de plant voorzichtig uit de binnenpot halen en de oude aarde weggooien. Probeer ook de aarde rond de wortels te verwijderen.” Daarna kun je er gewoon weer nieuwe aarde bij doen en heb je je plant hopelijk gered van een vroegtijdige dood.
Tampontip
“We hebben ook eens de tip gekregen om een tampon in de aarde te steken zodat het overtollige water opgezogen wordt. Dit hebben we zelf nog nooit getest, maar er is zeker wat voor te zeggen.”
Let op bij de cactus
De cactus staat bekend als een makkelijk te verzorgen plant, maar toch gaat het geregeld mis met deze plant. “Wat vaak gebeurt is dat mensen de cactus gewoon helemaal geen water geven, of juist veel te veel.” Gevolg? Een uitgedroogde of verzopen cactus. “Wanneer een cactus zacht wordt en inzakt betekent het dat je 'm te veel water hebt gegeven. Verschrompelt de cactus en deukt ‘ie in, dan betekent het juist dat je ‘m te weinig water hebt gegeven of dat ‘ie te weinig zonlicht heeft gekregen.” Daarnaast weten veel mensen ook niet dat de cactus in de winter helemaal geen water nodig heeft. Dan kan hij makkelijk drie maanden zonder!
Wees zuinig met plantenvoeding
Met plantenvoeding geef je je plant een boost, maar pas daar wel mee op. “Veel mensen geven vaak veel te veel plantenvoeding, terwijl dat eigenlijk alleen nodig is in het groeiseizoen, dus in de lente en zomer, want in de herfst en winter hebben ze rust. Daarnaast is het heel belangrijk om deze voeding sterk te verdunnen en dus zeker niet rechtstreeks uit de fles te geven.”
Nog even over het Plantenasiel
Studentes én plantenliefhebbers Marije Franken en Naomi de Bruijne richtten begin 2018 hun eigen plantenasiel op waar je een plant kunt doneren of adopteren. Ze vangen namelijk planten op die bijna het loodje leggen, maar ook planten die niet meer in hun oorspronkelijke huis kunnen blijven. Voor deze planten zoeken Marije en Naomi vervolgens weer een nieuw ‘baasje’, net als bij een dierenasiel. Wekelijks verloten ze een plant op social media. Gratis en voor niets dus, maar een kleine vrijwillige bijdrage is welkom, zodat ze weer potgrond en voeding kunnen kopen voor de volgende planten.
Ook bijna-dode planten worden weer tot leven gewekt door de plantendokters. “Het lukt ons bijna altijd om ze weer op te lappen,” vertelt Marije. “Ik heb het eens bijgehouden. Eén op de vijfentwintig planten haalt het uiteindelijk niet.” Een mooie score dus!
Woon je in omgeving Haarlem en zou je graag een plant willen adopteren (of een stekje voor €2 kopen), check dan de Facebookpagina van Plantenasiel Haarlem.
Fotocredits: