Dit is waarom het zo belangrijk is je plant stofvrij te houden
Buiten het feit dat je planten er een stuk mooier en frisser uitzien als ze glimmend en stofvrij zijn, is het ook nog eens heel belangrijk voor de groei en gezondheid van de plant (én je eigen gezondheid) om de planten geregeld even af te stoffen.
Waarom planten niet van stof houden
Om te beginnen een kleine opfriscursus biologie: planten nemen licht op via de bladeren, wat vervolgens wordt omgezet in glucose en zuurstof. Zo maakt de plant niet alleen voedingsstoffen voor zichzelf aan, maar geven ze ons ook extra zuurstof in huis. Maar… je raadt het al: als er een laag stof op de bladeren ligt, dan kunnen planten nauwelijks licht opnemen, waardoor ze geen voedingsstoffen kunnen aanmaken. Dit is dus niet alleen slecht voor de groei en gezondheid van je plant, maar je loopt er ook extra frisse zuurstof door mis.
Niet alle planten hoef je schoon te maken
Toch hoef je niet alle planten schoon te maken. Sommige planten, zoals vetplanten of de hertshoornvaren, hebben namelijk een speciaal beschermlaagje of kleine haartjes op hun bladeren. Dit laagje beschermt de planten tegen direct zonlicht, dus die wil je niet beschadigen. In dat geval beter niet afstoffen dus!
Zo maak je je planten stofvrij
Goed, nu je weet waarom je de meeste planten planten stofvrij moet houden is het ook handig om te weten hoe je dit het beste aanpakt. Hoe vaak je dit moet doen is overigens geheel afhankelijk van je huis. Het ene huis wordt nou eenmaal sneller stoffig dan het andere huis. Een kwestie van goed in de gaten houden dus. Wel zijn het vaak de planten met grote bladeren die vooral veel stof opvangen, zoals de Ficus, bananenplant of de paradijsvogelplant.
Je kunt stof er op verschillende manieren af krijgen. Maar hoe je het ook doet, gebruik vooral géén schoonmaakmiddelen.
Hieronder leggen we drie manieren uit om je planten stofvrij te maken:
1. Plantenspuit en doekje
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt. Doe je dat niet, dan spuit je het alleen maar nat, waarna het gewoon blijft zitten en weer opdroogt. Ook is het belangrijk eerst te controleren of de bladeren van je plant wel nat mogen worden. Sommige planten houden namelijk niet van natte bladeren, zoals bijvoorbeeld de Begonia maculata, oftewel de Stippenplant.
Daarnaast moet je goed opletten dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreidt.
2. Douche
Een andere goede en makkelijke manier om je planten af te stoffen is om ze een (lauwwarme) douche te geven. Dit komt het dichtst bij een lekkere regenbui waar planten toch echt het allerblijst van worden. Wil je niet dat de potgrond te nat wordt, dan kun je die eventueel afdekken met een plastic zakje.
3. Kwastje
Er zijn natuurlijk ook planten die je onmogelijk met een doekje kunt schoonmaken, of die maar zo weinig water nodig hebben dat ze in een douche zouden verzuipen. Dit kan natuurlijk maar over één plant gaan: de cactus. Deze kun je daarom het beste schoonmaken met een klein, zacht kwastje, zodat je ook tussen de prikkers het stof kunt verwijderen.
Fotocredits
Headerfoto: Scott Webb - Unsplash