Lastig in te schatten

Tips van Tom Groot: Zo weet je wanneer je plant voldoende water heeft

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
Tips van Tom Groot: Zo weet je wanneer je plant voldoende water heeft
RTL

Bij de verzorging van een plant komt nog best wat kijken. De juiste hoeveelheid licht, niet teveel tocht, voldoende (maar vooral niet te veel!) water en de hoeveelheid van dit alles is ook nog eens per plant verschillend. Kortom, het is soms nog best lastig inschatten wat een plant nodig heeft. Tom Groot van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven beantwoordt daarom een kijkersvraag over de juiste hoeveelheid water voor een plant.

De kijkersvraag

Rosemarijn vindt het maar lastig om in te schatten hoeveel water haar planten nodig hebben en hoe vaak ze de planten überhaupt water moet geven. Ze vraagt zich af of je ze misschien in een keer veel water kunt geven waar ze een tijdje op kunnen teren, of is het juist beter om een paar keer per week kleine beetjes water te geven? 

Tom legt meteen uit dat mensen vaak te snel, teveel water geven aan hun planten. Een overschot aan water is dan ook doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten. Een plant staat in een pot waardoor je niet zo goed zicht hebt op de waterbehoefte. Wanneer de plant in de pot continu in het water staat bestaat de kans dat de plant verdrinkt en dat er wortelrot ontstaat. 

Hoe geef je een plant voldoende water?

Allereerst legt Tom uit dat je planten kunt onderverdelen in drie groepen. Dit zijn planten die veel, medium of weinig water nodig hebben. Eigenlijk moet je de natuur waar de plant oorspronkelijk vandaan komt na proberen te boosten.

De meeste kamerplanten komen uit warme en tropische oorden, daarom kunnen ze goed overleven in een warme ruimte. In deze oorden heerst een vochtig klimaat, waardoor de grond ook vochtig is. Deze planten hebben daarom regelmatig water nodig. Een voordeel aan deze groep planten is dat ze ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid wat omhooggaat in je huis.

Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft. 

Ook zijn er planten die minder water nodig hebben, zoals vetplanten. Deze planten geef je water en laat je vervolgens eerst uitdrogen voordat je ze weer nieuw water geeft.

Oeps, ik heb de plant te veel water gegeven. Wat nu?

Als je bij de potgrondcheck veel vocht voelt, dan heeft de plant teveel water gekregen. Zorg er dan ten eerste voor dat je het water dat nog onder in de pot zit weggooit. Wacht vervolgens een tijdje met water geven en houd de plant goed in de gaten. Is het écht veel te vochtig, dan kun je de aarde ook voorzichtig vervangen voor nieuwe, verse aarde. Óf pas de tampontruc toe om het overtollige water te absorberen. 

Ook bestaat er een handig hulpje in de vorm van een watermeter. Deze stop je dicht langs de plant in de grond. Wordt de meter blauw, dan heeft de plant voldoende water. Wordt 'ie rood, dan is het tijd voor een nieuwe waterscheut. Op deze manier is het een stuk makkelijker om te bepalen of je plant wel of geen water nodig heeft.

Om deze reden is het slim om een tampon in je plantenpot doen
Lees ook

Om deze reden is het slim om een tampon in je plantenpot doen

Planten achterlaten tijdens je vakantie 

Als je langere tijd op vakantie gaat krijgen je planten natuurlijk niet hun water volgens het ritme dat ze gewend zijn. Tom legt uit dat je dit niet moet compenseren door opeens heel veel water te geven op het moment dat je weer thuiskomt.

Wel heeft hij een slimme oplossing om je planten water te geven terwijl je niet thuis bent. Hier bestaan pipet-achtige tools voor. De punt van het pipetje bestaat uit klei dat zowel water kan opnemen als afstoten. Wanneer je deze in de grond zet en het slangetje dat eraan vast zit in een glas water legt reguleer je de waterhoeveelheid van je plant.

Fotocredits:

Dit is een artikel van
Lees meer over
Tom GrootEigen Huis & Tuin Lekker LevenPlantPlantkunde