RTL Wonen

Komt je magnolia siertak niet uit? Met deze truc staat 'ie zo in bloei!

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
© iStockKomt je magnolia siertak niet uit? Met deze truc staat 'ie zo in bloei!
RTL

Vanaf januari zijn de voorjaarsbloemen weer volop verkrijgbaar. Naast de klassieke bos verse tulpen is ook de magnolia prachtig om als siertak in een mooie vaas te zetten. Mits ze gaan bloeien... En dat wil nog wel eens mis gaan. Maar met deze truc moet het goed komen!

De magnolia kennen we natuurlijk als mooie sierboom, die één of soms zelfs twee keer per jaar prachtig in bloei staat met grote wit, roze of paarse bloemen. Maar ook in huis staan magnolia siertakken geweldig als decoratie in een mooie vaas. 

De magnolia’s

Het leuke aan de magnoliatak is dat je van tevoren vaak niet weet welke kleur bloemen eraan zullen komen. Bij aankoop zijn de knoppen meestal nog gesloten, maar de bedoeling is natuurlijk dat ze al gauw gaan bloeien. Helaas komt het regelmatig voor dat het bloeiproces staakt, en er dus geen bloemen aan zullen groeien. Gelukkig bestaat er een simpele truc die ervoor zorgt dat je het bloeiproces een handje helpt. 

Schuin afsnijden? Liever niet! 

Bloemisten geven vaak de tip dat je de bloemen thuis nog even schuin moet afsnijden voor je ze in de vaas zet. Bij de meeste bloemen zorgt dit ervoor dat ze meer vocht kunnen opnemen en daardoor mooier en langer bloeien. Bij de magnolia werkt dit echter net even anders. Wanneer de tak schuin wordt afgesneden droogt het hout erg snel uit, waardoor de plant geen voeding meer kan opnemen. Dit verstoort de levensduur en het bloeiproces. In dit geval kun je de tip voor het schuin afsnijden beter negeren! 

Magnoliatakken schillen

Wat je dan wél moet doen? Schillen! Door de onderste vijf centimeter van de tak rondom te schillen (met een kaasschaaf of dunschiller) kan de tak veel beter water opnemen, aangezien het weefsel waarin nieuwe cellen worden gemaakt bloot komt te liggen. Hierdoor droogt de tak niet meer in en staat de tak voor je het weet prachtig in bloei! 

Voorbeeld van een geschilde magnoliatak. © eigen foto
Voorbeeld van een geschilde magnoliatak.

Zo blijft je magnolia het langst mooi

Zijn de bloemen uitgekomen? Dan wil je hier natuurlijk extra lang van genieten. Door ze de juiste verzorging te geven verleng je de levensduur. Zorg er bij voorbaat voor dat de vaas én de takken brandschoon zijn. Oude bloemdeeltjes in de vaas en mos op de takken kunnen er namelijk voor zorgen dat de vaatjes van de magnolia verstopt raken, waardoor de takken niet voldoende water kunnen opnemen. 

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
PlantBloemen