Plantentips van Tom

Plantentips van Tom: dit moet je weten over de verzorging van kamerpalmen

·Aangepast:
© iStockPlantentips van Tom: dit moet je weten over de verzorging van kamerpalmen
RTL

Iedere week zet boer Tom een mooie plant in de schijnwerpers bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Dit keer haalt hij het zonnetje in huis met een paar tropische kamerpalmen. En zeker in deze donkere en natte tijd van het jaar zijn deze mooie tropenplanten extra welkom.

Tom vertelt je vandaag alles over de Goudpalm (Areca), de Kentia Howea palm en de Waaierpalm (Livistona)

Luchtzuiverend 

Kamerpalmen zijn ontzettend goede luchtzuiverende planten, zo is ook uit onderzoek gebleken. Ze zorgen dus niet alleen voor een fijne, tropische sfeer in huis, maar hebben ook nog eens positief effect op de luchtkwaliteit in huis. Tom: “Natuurlijk moet je niet denken dat als je één palmpje in een grote ruimte hebt staan, dat de lucht in één klap zuiverder wordt. Maar als je een plek creëert waar je een mooie bossage vormt met al die palmen, dan gaat het wel heel goed.” 

Hydrokorrels en perlietkorrels

Net als bij veel andere planten die gek zijn op water, is het ook bij deze palmen verstandig om hydrokorrels óf perlietkorrels aan de pot toe te voegen. Ben je een trouwe kijker van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, dan heb je de hydrokorrels – die op het eerste oog wat weg hebben van borrelnootjes – ongetwijfeld al eens voorbij zien komen. Hydrokorrels zijn ideaal om voor een constant vochtklimaat te zorgen en de afwatering gelijkmatig te verdelen. Het eventuele teveel aan water wordt opgezogen (en opgeslagen) en als de aarde op den duur droog wordt kan de plant daar mooi z’n vochtreserves uit halen. 

Een alternatief voor hydrokorrels zijn perlietkorrels, gemaakt van vulkanisch gesteente. Deze kleine witte korreltjes zijn eveneens perfect om vocht op te nemen én zijn je redder in nood als je een keertje te laat bent met water geven. 

Geen fan van stof

Niet alleen de aarde moet geregeld van water worden voorzien, ook de bladeren hebben af en toe een kleine douchebeurt nodig. Dit is met name nodig om het stof van de bladeren te verwijderen, zodat de bladeren beter licht kunnen opvangen. En dát is dan weer noodzakelijk om goed te groeien én de lucht te zuiveren. 

Gele bladeren = te veel óf te weinig water

Vooral bij de goudpalm en de kentia palm wil het nog wel eens voorkomen dat ze gele bladeren krijgen. In dat geval is één ding zeker: ze zijn niet tevreden over de hoeveelheid water die ze krijgen. Dat kan dus betekenen dat je ze óf te veel óf te weinig water geeft. Welk van de twee het geval is kun je makkelijk zelf controleren door je vinger diep in de aarde te steken (zeker twee knokkels diep). Komt je vinger er weer nagenoeg schoon uit – dus zonder dat er aarde aan blijft plakken – dan betekent het dat ‘ie nodig wat water kan gebruiken. 

Tip: kleurt er een blad geel? Dan kun je het beter wegknippen. Anders kost het je plant alleen maar onnodige energie, die ze beter aan de gezonde bladeren kunnen geven. 

Meer weten over de standplaats van de plant, met betrekking tot daglicht en verwarming? Dat zie je in de video hieronder. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Plant