Geroosterde kip met tomatensalade en peterseliepita’s
Sandra maakt vandaag een heerlijk én eenvoudig gerecht! Namelijk kipkluifjes met tomatensalade en zelfgemaakte pita’s. We starten met de geroosterde kip. Verderop in het recept lees je de benodigdheden en bereidingswijze van de tomatensalade en de peterseliepita’s. Zullen we beginnen?
Geroosterde kip met citroen & sinaasappel
- Borrelplankgerecht van 12 stuks
- Bereidingstijd: circa 40 minuten
Ingrediënten:
- 750 gr. drumsticks
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- neutrale olijfolie
- 3 takken tijm
- zout en peper
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200º C. Doe vervolgens de drumsticks in een ovenschaal en pel en snijd de knoflook. Doe de knoflook bij de kip.
Stap 2: Rasp en pers de citroen en sinaasappel boven de kip. Schenk daarna 4 eetlepels olijfolie erbij.
Stap 3: Voeg de tijm toe en bestrooi de kip met peper en zout. Meng alles even goed door elkaar.
Stap 4: Zet de ovenschaal met kip in de oven en bak dit in 35 minuten goudbruin en gaar.
Stap 5: Leg de kip op een stijlvol bordje.
Tomatensalade met kardemom
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 70 gr. Griekse yoghurt
- 50 gr. zachte geitenkaas zonder korst
- zout en peper
- ½ kleine teen knoflook
- 1 limoen
- 2 lente-uien
- 1 rode chilipeper
- 10 kardemompeulen
- 500 gr. cherrytomaatjes
- paar takken munt
- olijfolie extra vergine
Extra benodigdheden:
- fijne rasp
- vijzel
Bereidingswijze:
Stap 1: Meng de yoghurt met de geitenkaas en kruid het met zout en peper in een kom. Pel vervolgens de knoflook en rasp deze boven de kom.
Stap 2: Rasp en pers ook de limoen boven de kom. Snijd dan de lente-uien in dunne ringen, snijd de chilipeper fijn en voeg deze toe aan de kom.
Stap 3: Haal de zaadjes uit de kardemompeulen, vijzel ze fijn en schep ze door het yoghurtmengsel.
Stap 4: Halveer de tomaten en snijd de munt in reepjes. Meng de tomaten en de munt kort door het yoghurtmengsel.
Stap 5: Maak het af met een scheutje olijfolie, extra muntblaadjes en een mooi servies.
Tip: Ben je niet zo van de pittige gerechten? Door de zaadlijsten uit de chilipeper te verwijderen voordat je hem gebruikt, zal het gerecht veel minder pittig zijn. De meeste pit zit hem namelijk in… jawel, de pitjes!
Peterseliepita’s
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd:
- voorbereiding: 30 minuten
- rijzen: 1 uur
Ingrediënten:
- 1 bosje peterselie
- ½ zakje instant gist
- 250 gr. bloem + extra voor het bestuiven
- 1 theelepel fijn zout
- 150 ml lauwwarm water
- 1 eetlepel olijfolie + extra voor het invetten
Bereidingswijze:
Stap 1: Meng de gist in een mengkom met de bloem en het zout. Maak een kuil in het midden en giet hier de 150 ml lauwwarm water en 1 eetlepel olijfolie in. Meng het tot een zacht deeg.
Stap 2: Kneed het deeg 5-10 minuten op een licht met bloem bestoven werkblad. Kneed tot het deeg glad en elastisch is. Voeg er eventueel iets meer bloem bij.
Stap 3: Hak het peterselieblad heel fijn en strooi deze over het deeg. Kneed dan nog 1 minuut tot de kruiden goed verdeeld zijn over het deeg.
Stap 4: Vet een kom in met een klein beetje olijfolie. Leg de deegbal erin en leg er een vochtige theedoek op. Laat dit 1 uur rijzen.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 250º C (Gaat je oven niet zo hoog? Zet hem dan op de hoogste stand). Zet tijdens het voorverwarmen een bakplaat in de oven om deze alvast goed heet te maken.
Stap 6: Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol ze uit tot vier cirkels. Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en leg de pita’s erop. Bestrooi eventueel eerst de bakplaat met wat bloem.
Stap 7: Bak de pita’s ongeveer 5 minuten tot ze opgebold en lichtbruin zijn.
Eet smakelijk!