Koken met Hugo!

Witlofsalade met gerookte kip, gebakken aardappels én puddinkjes

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Witlofsalade met gerookte kip, gebakken aardappels én puddinkjes
RTL

Hugo heeft de zomer helemaal in zijn bol. Hij maakt namelijk een frisse witlofsalade met gerookte kip en gebakken aardappels met rozemarijn. En daarbij serveert hij natuurlijk ook weer een smakelijk dessert. Dat wordt smullen!

Het recept bestaat uit drie onderdelen: witlofsalade, gebakken aardappels met rozemarijn en puddinkjes uit de oven. We beginnen met de salade en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de aardappels en de puddinkjes.

Witlofsalade

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr. rozijnen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel appelazijn
  • zout en peper
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 à 4 stronken witlof
  • 1 appel
  • 4 eetlepels zoetzure zilveruitjes
  • 150 gr. gerookte (scharrel)kipfilet
  • 4 eetlepels zonnebloempitten

Bereidingswijze:

Stap 1: Wel de rozijnen in lauwwarm water.

Stap 2: Maak de dressing. Dit doe je door de mayonaise te mengen met azijn, flink wat gemalen peper en een snuf zout.

Stap 3: Snijd de bleekselderij in plakjes. Verwijder dan de harten uit de witlofstronken en snijd in dunne reepjes. Schil de appel en snijd in blokjes.

Weetje: Witlof wordt in het donker gekweekt, vandaar dat ze zo wit zijn. 

Stap 4: Meng de witlof, bleekselderij en appel met de dressing.

Stap 5: Laat de rozijnen en zilveruitjes uitlekken en schep door de salade.

Stap 6: Snijd de kip in stukjes of reepjes en meng door de salade.

Stap 7: Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan en strooi over de salade.

Gebakken aardappels met rozemarijn

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • paar takjes rozemarijn
  • neutrale olie
  • 600 gr. gekookte vastkokende aardappels
  • 40 gr. roomboter
  • zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Ris de rozemarijnblaadjes van de takjes.

Stap 2: Verhit een scheut olie in de koekenpan en bak hierin de aardappels met de rozemarijn circa 10 minuten. Hussel regelmatig.

Stap 3: Voeg de roomboter toe en bak de aardappels nog 2-3 minuten. Breng op smaak met zout.

Puddinkjes uit de oven

  • Nagerecht voor 6 à 7 personen
  • Bereidingstijd: circa 10 minuten + 35 minuten oventijd + afkoelen

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 75 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • zout
  • 1 limoen
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom

Garnering

  • 200 gr. frambozen
  • poedersuiker

Extra benodigdheden: 6 à 7 eenpersoons ovenschaaltjes

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150° C (onder- en bovenwarmte).

Stap 2: Meng in een kom het ei met de eidooiers, suiker, vanille-extract, een snufje zout en limoenrasp.

Tip: Bij zoete gerechten altijd een snuf zout erin doen, want dan krijgt het gerecht diepgang.

Stap 3: Verwarm de melk en slagroom in een steelpan. Schenk daarna al roerend de warme melk op het eimengsel.

Stap 4: Plaats de ovenschaaltjes in een schaal of braadslee.

Stap 5: Schenk het custardmengsel in de ovenschaaltjes. Vul de schaal met kokend water, zodat de ovenschaaltjes half onderstaan.

Stap 6: Plaats voorzichtig in de oven en bak circa 35 minuten in de oven.

Stap 7: Laat afkoelen. Decoreer met frambozen en bestuif eventueel met poedersuiker.

Eet smakelijk! 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken