Koreaanse groentepannenkoeken met pittige paksoi
Hugo maakt vandaag twee gerechten bomvol groenten: heerlijke Koreaanse groentepannenkoeken met daarbij pittige paksoi. Dat wordt smullen!
Het recept bestaat uit twee delen: Koreaanse groentepannenkoeken en pittige paksoi. We beginnen met de stoof en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de pittige paksoi.
Koreaanse groentepannenkoeken
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 courgette
- 225 gr. bloem
- 50 gr. maiszetmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 325-350 ml water
- 1 ei
- 1 bos lente-uien
- 125 gr. taugé
- neutrale olie om in te bakken
- 50 ml lichte of Japanse sojasaus
- 50 ml rijstazijn
Extra benodigdheden:
- grove rasp
- schone theedoek
Bereidingswijze:
Stap 1: Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
Stap 2: Rasp de courgette, doe daarna de courgette in een theedoek en knijp het vocht eruit.
Stap 3: Meng de bloem met het maiszetmeel, het bakpoeder, zout, ei en het water. Roer tot een vrij dik beslag. Het beslag moet dikker zijn dan ‘normaal’ pannenkoekenbeslag. Begin met 350 ml en voeg eventueel nog wat extra toe.
Stap 4: Snijd de lente-uien in dunne ringen. Houd 1 gesneden lente-ui apart.
Stap 5: Schep de courgette, taugé en de meeste lente-ui door het beslag, en houd een klein beetje lente-ui over.
Stap 6: Verhit een laagje olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Doe ¼ van het beslag in de pan en druk goed plat.
Stap 7: Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur 3-4 minuten per kant.
Tip: Als het te hard gaat, zet dan het vuur iets lager, zodat de binnenkant ook de tijd krijgt om gaar te worden.
Stap 8: Meng voor de dipsaus, de sojasaus, rijstazijn, achtergehouden lente-ui en het sesamzaad.
Stap 9: Laat de pannenkoeken uitlekken op keukenpapier, snijd in stukjes en serveer met de dipsaus.
Pittige paksoi
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 babypaksoi/Shanghai paksoi of 1 grote krop paksoi
- 2 lente-uien
- ½ tot 1 eetlepels chilivlokken
- 1 theelepel kristalsuiker
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- zout (optioneel)
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Snijd de babypaksoi overlangs in vieren.
Stap 2: Als je babypaksoi gebruikt, blancheer deze dan 30 tot 60 seconden in het kokende water. Gebruik je gewone paksoi, lees dan verder in het kader hieronder.
Stap 3: Snijd de lente-ui in dunne ringen.
Stap 4: Meng de lente-ui met de chilivlokken, suiker, sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Proef en breng eventueel (afhankelijk van het zoutgehalte van je sojasaus) op smaak met een klein snufje zout.
Stap 5: Knijp de paksoi iets uit, zodat er niet meer zo veel vocht in zit.
Stap 6: Leg de paksoi op een schaal en lepel de dressing erover. Serveer dit gerecht op kamertemperatuur.
Tip: Het lekkerste is babypaksoi, maar als je liever gewone paksoi wilt gebruiken doe dit dan op de volgende manier. Hou dan de stengel en de bladeren apart en snijd ze grof. Blancheer eerst de stelen 30 tot 60 seconden, voeg dan de bladeren toe en blancheer nog 30 seconden. Spoel daarna af onder de koude kraan of koel in ijswater.