Venetiaans rijstgerecht én aardbeien- en rabarbersiroop
Het is alweer maandag en daarom kookt Sandra vandaag gezond, maar wel makkelijk en snel. Ze maakt een Venetiaans rijstgerecht met verse doperwten en daarbij twee soorten siroop. Een van rabarber en de andere van aardbeien. Laten we beginnen!
Het recept bestaat uit drie onderdelen: Een Venetiaans rijstgerecht en twee soorten siroop. We beginnen met het rijstgerecht en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de siropen.
Venetiaans rijstgerecht – risi e bici
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg verse doperwten in de peul of 500 gr. gedopte doperwten
- 1 liter kippenbouillon
- 1 kleine ui
- 50 gr. gesneden ontbijtspek of pancetta
- 75 gr. roomboter
- zout en peper
- neutrale olijfolie
- 250 gr. risottorijst
- 1 bosje bladpeterselie
- 75 gr. Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Stap 1: Dop de doperwten. Verwarm ondertussen de bouillon.
Stap 2: Pel en snipper de ui. Snijd daarna het spek fijn.
Stap 3: Verhit een klontje van de boter in een hoge pan en fruit de ui en spek een paar minuten.
Stap 4: Voeg de doperwten erbij en verwarm.
Stap 5: Voeg de rijst toe en roerbak op laag vuur een minuut, zodat de rijstkorrels gaan glanzen.
Stap 6: Blus af met een soeplepel bouillon.
Stap 7: Roer en voeg bouillon toe, als de bouillon in de pan door de rijst is opgenomen.
Stap 8: Snijd de peterselie en roer met de overige boter en kaas door de rijst.
Aardbeiensiroop
- Voor circa 1,5 liter siroop
- Bereidingstijd: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg aardbeien
- 1 theelepel anijszaad
- 500 gr. suiker
- sap van 1 citroen
- 1,5 liter water
- eventueel smaakmakers: anijszaad, steranijs of vanillestok
Extra benodigdheden:
- zeef
- trechter
- schone (gesteriliseerde) flessen
- etiketten
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de aardbeien in een pan met het anijszaad, zodat het vocht loskomt. Voeg anderhalve liter water toe en breng aan de kook. Kook circa 20 minuten.
Stap 2: Zeef de aardbeien boven een andere pan.
Stap 3: Voeg de suiker toe en kook nog 2 minuten, zodat de suiker oplost. Voeg het citroensap toe en schenk met behulp van een trechter in schone flessen.
Rabarbersiroop
- Voor circa 0,75 liter siroop
- bereidingstijd: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 600 gr. rabarber
- 1 vanillestokje
- 300 gr. water
- 300 gr. suiker
- sap van ½ citroen
Extra benodigdheden:
- zeef
- trechter
- schone (gesteriliseerde) flessen
- etiketten
Bereidingswijze:
Stap 1: Maak de rabarber schoon en snijd in stukjes. Snijd het vanillestokje overlangs open.
Stap 2: Verwarm de rabarber met het water en het vanillestokje in een pan tot de rabarber zacht is.
Stap 3: Zeef de rabarber boven een andere pan.
Stap 4: Voeg de suiker en citroensap toe en kook nog 2 minuten, zodat de suiker oplost.
Stap 5: Schenk de siroop in een schone fles.