Hoe gezond is haring happen eigenlijk?

Vanaf morgen kunnen we weer massaal haring happen. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is vandaag geveild, wat betekent dat we morgen weer in de rij kunnen gaan staan bij de viskraam. En jawel, ook dit jaar is hij weer extra vet! Maar hoe gezond is zo'n verse én supervette vis nou eigenlijk echt? We zochten het voor je uit!
Hollandse Nieuwe is een haring die tussen mei en september wordt gevangen, waarna een delicaat proces plaatsvindt van kaken, zouten, rijpen en invriezen, wat in Scandinavië plaatsvindt. Overigens mag de vis buiten deze periode officieel niet de titel ‘Hollandse Nieuwe’ of ‘nieuwe haring’ krijgen.
Lekker vet
In deze maanden is haring op z'n vetst. De vissen eten zich namelijk ter voorbereiding van de voortplanting vol. Propvol zelfs, waardoor ze vet vasthouden. Hiervoor moeten de vissers wel op tijd zijn, want het vetpercentage daalt rap zodra de haringen hun kuit hebben geschoten.
Het gemiddelde vetpercentage van de haring ligt tussen de achttien en twintig procent, en moet minimaal een percentage van zestien procent hebben. Waar het andere jaren nog wel eens de vraag was of het minimale percentage wel behaald zou worden, is dat de afgelopen jaren wel anders. Net als vorig jaar zijn er zelfs al vetpercentages boven de twintig procent gemeten. Dus hij is dit jaar weer extra vet. Al kunnen ze zelfs nóg vetter.
Is haring gezond?
Maar dan de hamvraag: ‘Is haring gezond?' Jazeker! Haring valt in de categorie 'vette vis.' Een vis wordt ‘vet’ genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat.
Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Verder helpt haring tegen een te hoge bloeddruk. Haring happen dus!
Eet het met mate
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. De vis bevat dan wel veel goede vetten, maar het zoutgehalte is ook erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis. Dit blijkt voldoende te zijn om de kans op hart- en vaatziekten al te verkleinen. Maar ook vanwege duurzame redenen, zoals overbevissing en beschadiging van de zeebodem is het aan te raden om het wekelijks bij één vette vis te houden.
Fotocredits
Headerfoto: basInBeeld