Deze 4 natuurlijke ingrediënten maken vlees malser
Vlees is makkelijker mals te krijgen dan je denkt. Je kan het vlees natuurlijk vol inspanning platslaan met een vleeshamer om de spiervezel te breken, maar er zijn ook natuurlijke ingrediënten die je in een marinade kunt verwerken voor een malse en sappige textuur. Wij zetten er 4 voor je op een rij.
Ananas
Het is een eeuwige discussie of ananas nou wel of niet thuishoort in hartige gerechten. De een is er dol op, de ander wil er niets van weten. Maar dat het een verrijking is voor een mals stukje vlees? Dat is wellicht iets om het wél over eens te worden. Ananas voegt namelijk niet alleen smaak toe, maar het bevat ook een eiwit-verterend enzym dat bromelaïne wordt genoemd. Dit zit vooral in de stengel van de ananas.
Let wel op: gebruik (verse) ananas vlak voor het koken om het vlees te verzachten. Als je het vlees uren- of dagen laat marineren met ananas, zal het er niet lekkerder op worden.
Thee
Thee heeft van nature zuren die rijk zijn aan tannines. Zet één tot twee koppen met een sterke, zwarte thee en laat dit afkoelen. Laat het rundvlees dan ongeveer 24 uur marineren in de thee.
Zout
Net zoals ananas, breken zout en baking soda de eiwitten in rundvlees af. Voeg ongeveer een uur voor het koken een flinke laag zout toe aan het vlees om het water uit het vlees te halen. Laat het buiten de koelkast staan en spoel vervolgens het water weg. Was tenslotte het vlees voor gebruik.
Let op: Vanwege de gezondheidsrisico’s is zout overigens niet voor iedereen de beste optie om te gebruiken als vleesvermalser.
Azijn
Verschillende soorten azijn geven vlees een malse textuur en een lekkere smaak. Denk aan appelazijn, balsamico of wijnazijn. Het breekt collageen en proteïne af, waardoor het meer sappen toelaat. Laat het wel enkele uren intrekken voor een goed stuk vlees.