Een onsmakelijk feitje over de geliefde dadelvrucht

Dadels zijn zoete vruchten afkomstig van de dadelplant. We verwerken deze vrucht maar al te graag in allerlei gerechten en drankjes, zoals smoothies, zoete gebakjes en salades. Maar wist je dat die beminde zoetheid niet alleen maar voordelen met zich meebrengt, maar ook: beestjes!
Ook geliefd bij insecten
Dadelpalmen groeien voornamelijk in Noord-Afrika en Zuid-Azië. Zo’n dadelpalm herkennen is eigenlijk heel simpel. Vaak zie je dat de trossen bedekt zijn met witte netten én dat is natuurlijk niet zonder reden. Telers doen dit om de vruchten te beschermen van andere suikerliefhebbers zoals insecten.
Dat mensen niet de enige suikerliefhebbers zijn, is geen nieuws. En juist daarom is het zo logisch dat wij niet de enige zijn die van dadels houden. Een dadel bestaat immers voor ongeveer 30% uit fructose; een natuurlijke suiker. De netten van de telers moeten er grotendeels voor zorgen dat rupsen, kevers en andere insecten niet bij deze fruitsoort kunnen komen. Maar helaas weten sommige insecten er tóch in te slagen om bij deze zoete hap te komen.
Snoepen én voortplanten
Om het nog iets onsmakelijker te maken: de insecten vinden deze vrucht niet alleen heerlijk om van te snoepen, maar ook om zich in voort te planten. Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er maximaal vijf insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden. De Keuringsdienst van Waarde nam al eens de proef op de som en ontdekte inderdaad onder andere ontlasting en een kever.
Misschien toch een goed idee om ze voortaan eerst open te snijden en te kijken of je iets aantreft, vóór je deze vrucht in een gerecht verwerkt.
Steekproeven
Gelukkig zijn er netten om te voorkomen dat iedere dadel gebruikt wordt als larvennest en er worden steekproeven gehouden door fabrikanten. Maar dat wil niet zeggen dat iedere dadel insectenvrij is. Mocht je nou toch onbewust zo’n bewoonde dadel hebben opgegeten, dan is dat echt geen reden tot paniek. Je hebt het waarschijnlijk niet eens geproefd en je lichaam heeft geprofiteerd van alle extra 'gratis' voedingstoffen die het met zich meebrengt.