Een feestelijke borrelplank speciaal voor het festivalseizoen!

Het festivalseizoen is weer van start en dat vraagt om lekkere borrelhapjes in de zon! Hugo geeft je inspiratie voor een festivalborrelplank gevuld met broodje worst, gefrituurde groenten met citroenmayonaise én Vietnamese summer rolls. Kortom: een mix van allerlei culturen en de lekkere smaken ervan! Kook je mee?
Hugo's borrelplank bestaat uit drie borrelhapjes. We beginnen met het broodje worst, daarna lees je bereidingswijze van de gefrituurde groenten met citroenmayonaise. Tot slot lees je hoe je de Vietnamese summer rolls maakt.
Broodje worst
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 venkelstronk
- 2 tl suiker
- zout en peper
- 3 el witte wijnazijn
- neutrale olie
- 4 verse worsten, bijvoorbeeld venkelworst of saucijzen
- 4 pistoletjes
- 2 theelepels sriracha
- 2 eetlepels Griekse yoghurt (10% vet)
Extra nodig:
- mandoline
- grillpan
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de venkel met behulp van een mandoline dun.
Stap 2: Roer de suiker en wat zout door de azijn tot hij is opgelost en giet dit over de venkel. Masseer de venkel met de hand en laat even staan.
Stap 3: Verwarm een goeie scheut olie in een braadpan. Bak de worsten hierin in ongeveer 10 tot 12 minuten langzaam goudbruin en gaar.
Stap 4: Meng de sriracha met de yoghurt en kruid met zout en peper. Roer dit mengsel goed door.
Stap 5: Snijd de broodjes open. Beleg met de venkel.
Stap 6: Leg de worsten erop en lepel de saus erover.

Gefrituurde groenten met citroenmayonaise
- Borrelplankgerecht voor 4 tot 6 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- olie om te frituren
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 citroen
- 2 eidooiers
- zout
- 300 ml bruiswater
- 150 gr. bloem
- 100 gr. maiszetmeel + 40 gr. extra
- handvol ijsklontjes
- 300 gr. bimi en/of 300 gr. groene asperges
Extra nodig:
- maatbeker
- staafmixer
- keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de olie in een braadpan of frituurpan tot 180°C.
Stap 2: Doe de mayonaise in een kommetje. Rasp de helft van de citroenschil erboven. Breng op smaak met citroensap en zout.
Stap 3: Klop 2 eidooiers los met een scheut bruiswater. Voeg het overige bruiswater en 2 ijsklontjes toe. Doe daarna de bloem en 100 gr. maiszetmeel erbij. Voeg een snuf zout toe. Meng het met een vork tot een beslag.
Stap 4: Halveer vervolgens de groente. Strooi 40 gr. maiszetmeel in een diep bord. Haal de bimi of groene asperge eerst door het maiszetmeel en dan door het beslag.
Stap 5: Frituur de groente circa 1 minuut. Laat het uitlekken op keukenpapier.
Stap 6: Serveer de gefrituurde groenten met de citroenmayonaise.

Vietnamese summer rolls met dip
- Borrelplankgerecht: 10 stuks
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 200 gr. glasnoedels
- 1 winterpeen
- 1 bos radijzen
- 1 bos bieslook
- 100 gr. gezouten pinda's
- 8 grote rijstvellen
- paar takken munt
- 250 gr. rivierkreeftjes
- 3 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1 tot 2 limoenen
Bereidingswijze:
Stap 1: Wel de noedels ongeveer 5 minuten in heet water, giet ze daarna af en snijd in stukken.
Stap 2: Schil en snijd de wortel en radijzen in reepjes. Hak de bieslook fijn. Meng dit met de noedels. Hak daarna de pinda’s fijn.
Stap 3: Doe lauwwarm water in een diep bord. Week een rijstvel kort (maximaal 10 seconden) in het water.
Stap 4: Leg een rijtje muntblaadjes met de mooie kant iets onder het midden van het rijstpapier. Leg er een paar rivierkreeftjes op met daarop glasnoedels met groente. Strooi er een halve eetlepel gehakte pinda’s over. Vouw het deel van het rijstpapier dat naar je toe ligt over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan helemaal op. Maak op deze manier 10 summer rolls.
Stap 5: Meng voor de dipsaus de vissaus, chilisaus en 3 tot 4 eetlepels limoensap. Voeg er eventueel een scheutje water aan toe om de saus iets te verdunnen.
Stap 6: Halveer de summer rolls schuin en serveer met de dip.
