RTL Wonen

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder? Met deze kleurstoftrucs word jij gefopt

Door Rianne Smeding··Aangepast:
© iStockHoe donkerder het brood, hoe gezonder? Met deze kleurstoftrucs word jij gefopt
RTL

Je kent het vast wel, je staat voor het broodschap in de supermarkt en je denkt bij jezelf: "Ik kies het bruinste brood, want dat is vast het gezondst". Maar is dat eigenlijk wel zo? In werkelijkheid blijkt het toch net even anders te zitten en worden we vaak gefopt met allerlei kleurstoftrucs en blijkt er zelfs chocoladepoeder te worden gebruikt voor die 'gezonde' donkerbruine kleur.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Althans, dat is wat we vaak denken. Maar niets blijkt minder waar. Want wat maakt bruinbrood nou eigenlijk bruin en zit hier een maximum aan qua bruintint? We nemen je mee naar de basis van brood, ontdekken de ‘verftrucjes’ van donkerbruin brood en zoeken uit welke broodkeuzes het beste zijn voor jouw gezondheid.

Eenvoudige samenstelling, schatkist vol voedingsstoffen

Terug naar de broodbasis. Misschien heb je wel eens zelf brood gebakken of ken je de eenvoudige ingrediënten: bloem, (volkoren)meel van verschillende granen, water of melk, gist of desem en een snufje zout. Meer niet. Brood is niet alleen een eenvoudig mengsel, maar tegelijkertijd ook een schatkist vol belangrijke voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, eiwitten, B-vitamines, ijzer, jodium en vezels.

© iStock

De échte kleur van bruinbrood

Enige tijd geleden dook Keuringsdienst van Waarde dieper in het mysterie van de échte kleur van bruinbrood. Wat bleek, de natuurlijke kleur van graankorrels is eigenlijk vrij licht, waardoor bruinbrood eigenlijk niet donkerder dan lichtbruin hoort te zijn. Maar hoe krijgt bruinbrood die smakelijke, gezond ogende donkere tint? Nou, daar komt in veel gevallen een beetje magie – of fopperij – bij kijken. Veel bakkers en broodfabrikanten voegen namelijk verbrand moutextract, chocoladepoeder of gekarameliseerde suiker toe aan het deeg om het brood donkerbruin te maken. Deze ‘kleurstoffen’ ontstaan door graan of suiker te verwarmen en geven het brood niet alleen die diepe kleur, maar ook een vleugje zoete smaak. Maar, eerlijk is eerlijk, ze voegen niet veel extra voedingswaarde toe. Dus, onthoud: de kleur van je brood zegt niets over de voedingswaarde ervan. 

In het onderstaande fragment uit de aflevering van Keuringsdienst van Waarde laat een bakker zien wat nou eigenlijk de wérkelijke kleur van bruin brood is: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De juiste keuze in brood

Als het gaat om het maken van de beste broodkeuze, is het slim om een kijkje te nemen op het etiket, of – als je bij de bakker bent – even een praatje te maken met de bakker zelf. Zo kom je erachter of het brood gemaakt is van volkorenmeel, wat doorgaans meer vezels, vitaminen en mineralen bevat dan gewoon bloem. Daarnaast is het een goed idee om de hoeveelheid zout, vet en suiker in het brood in de gaten te houden, aangezien deze stoffen invloed kunnen hebben op je gezondheid. Dus, maak verstandige keuzes en ga voor brood dat zo puur mogelijk is bereid.

Verschillende soorten broden

Volkorenbrood: Dit brood wordt gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat het de hele graankorrel bevat. Het zit boordevol vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Volkorenbrood kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht, de spijsvertering bevorderen en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes verminderen.

Tarwebrood: Dit is gemaakt van bloem van tarwe, wat betekent dat de zemelen en kiemen zijn verwijderd. Hierdoor bevat het minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood. Tarwebrood kan een goede bron van koolhydraten zijn, maar het mist de gezondheidsvoordelen van volkorenproducten.

Roggebrood: Roggebrood wordt gemaakt van roggemeel en onderscheidt zich door zijn unieke smaak en textuur. Het bijzondere aan roggebrood is dat het langer wordt afgebakken dan veel andere broden, wat resulteert in een donkere bruine kleur. Het brood is vaak compacter en zwaarder dan tarwebrood. Roggebrood bevat meer vezels dan tarwebrood en kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering.

Speltbrood: Speltbrood wordt gemaakt van speltmeel, wat weer gemaakt wordt van spelt: een oude graansoort. Het bevat doorgaans meer eiwitten en sommige voedingsstoffen dan tarwebrood. Mensen met een lichte tarwe-intolerantie kunnen speltbrood als alternatief overwegen.

Glutenvrij brood: Dit brood is speciaal gemaakt voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid. Het wordt gemaakt zonder tarwe, gerst of rogge, en in plaats daarvan worden glutenvrije meelsoorten zoals rijstmeel of amandelmeel gebruikt.

Meergranenbrood: Meergranenbrood kan gemaakt zijn van verschillende soorten granen en zaden, zoals zonnebloempitten, lijnzaad en havermout. Het kan extra voedingsstoffen en textuur bieden, maar het is belangrijk om het etiket te controleren om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk volkorengranen bevat.

Welk brood is de beste keuze?

De keuze voor brood hangt af van individuele voorkeuren en behoeften. Volkorenbrood wordt vaak beschouwd als een van de gezondste opties vanwege de voedingsstoffen en vezels die het bevat. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de gezondheidseffecten van brood ook afhangen van hoe het in je dieet past en hoeveel je ervan eet. Het kan nuttig zijn om met een voedingsdeskundige te praten om de beste broodkeuze te bepalen op basis van je persoonlijke behoeften en doelen.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
BroodGezondheid