Scheermessen met kruidenmayonaise en witlofsalade met venkel en framboos

Op donderdagavond duikt Hugo de keuken in voor een culinair avontuur dat nog niet eerder op het menu stond: heerlijke scheermessen met een verrukkelijke kruidenmayonaise. En als bijgerecht serveert hij een verfrissende salade met witlof, venkel en een zoete twist van frambozen. Hugo verrast ons keer op keer met zijn smaakvolle creaties. Mis dit niet!
Scheermessen met kruidenmayonaise
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 1 kg scheermessen
- 30 gr. roomboter
- 50 ml. witte wijn
- Peper
- Kruidenmayonaise (zie recept verderop)
- Stokbrood
Bereidingswijze
Stap 1: Maak de scheermessen grondig schoon, spoel ze af met stromend water en laat 5-10 minuten in de bak met water liggen.
Stap 2: Smelt de boter in een grote pan. Doe de scheermessen erbij en hussel even met de pan. Voeg vervolgens de witte wijn toe.
Stap 3: Doe het deksel op de pan en bak de scheermessen 3-4 minuten, tot de schelpen open staan.
Stap 4: Kruid met peper en serveer met de kruidenmayonaise en stokbrood.
Kruidenmayonaise
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- ½ bos dragon
- ½ bos bladpeterselie
- 1 eierdooier
- 1½ theelepel gladde mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel dragonazijn
- Zout
- 300 ml neutrale olie
Extra nodig: hakmolen, staafmixer
Bereidingswijze
Sap 1: Maal de kruiden fijn, voeg de olie toe en maal nogmaals.
Stap 2: Doe de eierdooier, mosterd, citroensap, azijn en een snuf zout in een kom en klop door elkaar.
Stap 3: Schenk heel langzaam de kruidenolie erbij terwijl je blijft kloppen, zodat je een gebonden mayonaise krijgt.

Salade met witlof, venkel en framboos
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
ingrediënten
- 100 gr. frambozen
- 1 theelepel gladde mosterd
- Olijfolie extra vergine
- Zout en peper
- 2 stronken witlof
- 1 bol venkel
- 1 bos radijzen
- 30 gr. pompoenpitten
Extra nodig: mandoline
Bereidingswijze
Stap 1: Doe driekwart van de frambozen in een kom en prak grof met een vork. Roer er de mosterd, 3-4 eetlepels olijfolie, zout en peper door.
Stap 2: Haal de bladeren van de witlof los. Snijd de venkel doormidden en verwijder het hart. Schaaf de venkel in dunne plakken, liefst met de mandoline.
Stap 3: Maak de radijzen schoon en snijd in dunne plakjes. Doe vervolgens de witlof, venkel en radijzen in een kom.
Stap 4: Rooster de pompoenpitten in een paar minuten krokant in een droge koekenpan.
Stap 5: Meng de dressing met de groente. Doe over op de borden of een grote schaal.
Stap 6: Bestrooi met de geroosterde pitten en achtergehouden frambozen.
