Stoofvlees met bokbier en spruitjes met kastanjes

We zijn één van de weinige landen die ze verwerken in ons eten: kastanjes! Hugo zet stoofvlees met bokbier op tafel en serveert daarbij spruitjes met kastanjes als bijgerecht.
Dit recept plaatsen we opnieuw vanwege een herhaling van ‘Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven’ bij RTL 4.
Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het stoofvlees dat wordt afgeblust met bokbier. Verderop in het artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de gepofte kastanjes en spruitjes.
Stoofvlees met bokbier
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding circa 20 minuten + circa 3 uur stoven
Ingrediënten
- 800 gr. doorregen runderriblappen
- Zout en peper
- 2 eetlepels bloem
- 100 gr. gerookt spek
- 30 gr. roomboter
- 2-3 uien
- 1 winterpeen
- 1 pastinaak
- 3 takken tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 flesje bokbier
- 1-2 plakjes ontbijtkoek
- 1 eetlepel mosterd
Bereidingswijze
Stap 1: Verhit de boter in de braadpan en snijd het vlees in blokjes en meng met zout, peper en de bloem.
Stap 2: Braad het vlees op hoog vuur aan.
Stap 3: Snijd het spek in stukjes, pel en snipper de uien en voeg toe bij het vlees.
Stap 4: Schil en snijd de winterpeen en pastinaak in blokjes en voeg met de laurier en tijm toe aan de pan.
Stap 5: Schenk het bier niet direct op het vlees maar langs de rand van de pan, breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat het vlees circa 2½ uur stoven.
Stap 6: Pluk de ontbijtkoek in stukjes. Voeg met de mosterd toe en stoof het laatste half uur mee met het vlees.

Gepofte kastanjes
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 400 gr. verse tamme kastanjes
Extra nodig: bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Maak met een mes een kruis net door de schil in de platte kant van de kastanjes.
Stap 3: Leg ze met het kruisje naar boven op bakplaat en pof 10-20 minuten in de oven, tot ze zijn opengebarsten.
Stap 4: Laat iets afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, verwijder ook de vliesjes.
Stap 5: Bestrooi ze met wat zout of suiker. Of verwerk ze verder in een gerecht. Je kan er puree van maken of ze bakken in een klont roomboter met bijvoorbeeld spruiten.
TIP: 400 gr. tamme kastanjes leveren ongeveer 250 gr. vruchtvlees op na het garen en pellen.

Spruitjes met kastanjes
- Groentegerecht voor 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten (+ kastanjes poffen als je dat zelf gaat doen)
Ingrediënten
- 250 gr. gepofte tamme kastanjes (zie bovenstaand recept)
- 500 gr. spruiten
- 30 gr. roomboter
- Paar blaadjes salie
- Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan water aan de kook.
Stap 2: Maak de spruiten schoon en kook ze in 3-5 minuten beetgaar in het kokende water. Giet daarna af en laat goed uitlekken.
Stap 3: Verwarm de boter in een hapjespan en bak op middelhoog vuur de kastanjes en spruiten met de salieblaadjes 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
