Koken met Hugo!

Gewokte bloemkool met wortelpickle én mango-ijs (van slechts 3 ingrediënten!)

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Gewokte bloemkool met wortelpickle én mango-ijs (van slechts 3 ingrediënten!)
RTL

Gerechten die je in een handomdraai op tafel zet en die óók nog eens erg lekker zijn: daar houden we van! Gelukkig zit Hugo boordevol inspiratie en weet hij beide hokjes aan te vinken met deze recepten. Hij zet een lekkere gewokte bloemkool met zelfgemaakte oestersaus op tafel en als dessert maakt hij ook nog zelf mango-ijs. Van slechts drie ingrediënten, binnen één minuut.

We beginnen met de gewokte bloemkool met oestersaus en verderop vind je het recept van het makkelijke mangodessert. 

Gewokte bloemkool met oestersaus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. pandanrijst
  • 1 bloemkool
  • Neutrale olie
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels oestersaus
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel maiszetmeel
  • 75 ml water
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 bosuien
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze

Stap 1:  Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Plaats het deksel op de pan en het vuur zo laag mogelijk en gaar circa 15 minuten, of tot het water is verdampt en de rijst gaar. Een rijstkoker gebruiken kan natuurlijk ook. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.

Stap 2: Snijd intussen de bloemkool in kleine roosjes.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een grote wok en roerbak de bloemkool 7 tot 8 minuten op halfhoog vuur, tot de buitenkant goudbruin is en de binnenkant gaar.

Stap 4: Meng intussen in een kommetje de sojasaus, oestersaus, suiker, maiszetmeel en water.

Stap 5: Pel en hak de knoflook fijn. Schil en hak de gember fijn.  

Stap 6: Voeg als de bloemkool mooi goudbruin is de knoflook en gember toe en bak circa 1 minuut mee.

Stap 7: Roer de saus door en schep het door het gerecht. Laat dit kort stoven tot de saus is ingedikt

Stap 8: Snijd de bosui in dunne ringen. Zet het vuur uit en schep de bosui en het sesamzaad door de bloemkool.

Stap 9: Verdeel de rijst over de borden of kommen. Schep de bloemkool erop en serveer.

Wortelpickle

  • 1 literpot
  • Bereiding: circa 10 minuten + liefst een paar dagen intrekken 

Ingrediënten

  • 225 ml rijstazijn
  • 225 ml water
  • 225 gr. suiker
  • Snuf zout
  • 500 gr. winterpenen
  • 2 bosuien
  • Optionele smaakmakers: laurier, steranijs, venkelzaad, peperkorrels, korianderzaad en/of mosterdzaad

Extra benodigdheden: schone pot van 1 liter

Bereidingswijze 

Stap 1: Verwarm de rijstazijn, water, suiker en zout in een steelpan tot de suiker is opgelost.

Stap 2: Halveer de penen overlangs en snijd in schuine plakjes. Snijd de bosui in stukken en meng met de wortel.

Stap 3: Doe de peen en bosui in de pot. Voeg evt. specerijen naar smaak toe.

Stap 4: Schenk het zoetzuur op de wortels en laat afkoelen en minstens 30 minuten intrekken. Bewaar in de koelkast en laat het liefst een paar dagen intrekken voor de beste smaak.

Mango-gemberyoghurtijs

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch kan het: dit heerlijke ijs zet je binnen één minuut op tafel en maak je van slechts drie ingrediënten. 

  • Nagerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. bevroren blokjes mango
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • Gemberbolletjes (stemgember) op siroop

 

  • Eventueel: Sesamkoekjes ter garnering 

Extra nodig: blender of keukenmachine

Bereidingswijze: 

Stap 1: Pureer de mango met de yoghurt, ¾ van de gemberbolletjes en de bijbehorende gembersiroop (ongeveer 75 ml).

Stap 2: Hak de overgebleven gemberbollen fijn.

Stap 3: Schep het ijs in kommetjes en verdeel de gehakte gember erover. Serveer er eventueel een sesamkoekje bij.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKoken