Preistamppot met rookworst en appel-uien jus én perencompote met yoghurt

Voor het gloednieuwe seizoen van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven pakken we nog even het staartje van de winter mee met een bijzonder smaakvolle stamppot. Hugo maakt een preistamppot met rookworst en appel-uien jus. Daarnaast serveert hij er natuurlijk ook een overheerlijk toetje bij: perencompote op yoghurt.
Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de preistamppot met rookworst en appel-uien jus. Verderop in het recept lees je hoe je de perencompote op yoghurt maakt.
Preistamppot met rookworst en appel-uien jus
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 3 fris zure appels
- 2 takken rozemarijn
- 75 gr. roomboter
- 1 kg iets kruimige aardappels
- 500 gr. prei
- Zout en peper
- 250-275 gr. rookworst
- 1 eetlepel honing
- 1,5 eetlepel bloem
- 75 ml volle melk
- 400 ml runderbouillon
Extra benodigdheden: vergiet, stamper

Bereidingswijze
Stap 1: Pel de uien en snijd in dunne halve ringen. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakken. Ris de rozemarijn en hak fijn.
Stap 2: Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en bak hierin de ui, appel en rozemarijn in circa 20 minuten zacht en bruin.
Stap 3: Schil de aardappels, snijd in stukken en zet onder water in een pan. Breng aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar.
Stap 4: Doe de rookworst in een pan met heet water. Houd dit tegen de kook aan – let op: laat niet koken – en laat 10-12 minuten wellen.
Stap 5: Snijd de prei in dunne halve ringen. Voeg de laatste 10 minuten toe aan de aardappels. Laat de prei bovenop liggen, roer niet door.
Stap 6: Roer de honing door de uien en appels. Zet het vuur hoog, voeg de bloem toe en roerbak 2 minuten.
Stap 7: Voeg de bouillon toe en kruid met zout en peper. Kook vervolgens in tot sausdikte.
Stap 8: Giet de aardappels en prei af en laat iets droog stomen.
Stap 9: Voeg de overige boter met een scheut van de melk toe. Kruid met zout en peper en voeg eventueel nog wat melk toe. Stamp vervolgens tot een smeuïg geheel.
Stap 10: Verdeel de stamppot over de borden. Snijd de rookworst in schuine plakken, verdeel over de borden en schep de jus erover.

Perencompote op yoghurt
- Dessert 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr. handperen
- 1 citroen
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 1 kaneelstokje
- 400 ml Griekse yoghurt
Extra benodigdheden: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Schil de peren, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes.
Stap 2: Verwarm een steelpan met de peren op laag vuur. Rasp de citroen erboven en voeg sap van ½ citroen erbij.
Stap 3: Doe de suiker en het kaneelstokje erbij.
Stap 4: Laat de compote circa 20 minuten zacht stoven.
Stap 5: Verdeel de yoghurt over 4 kommen. Schep er een flinke eetlepel compote op en serveer.