Zeebaars met gember-bosuisaus en gebakken spruiten met crispy knoflook

Vandaag op Hugo's menu: een visgerecht in Chinese stijl met een verrassende saus waarvan je gaat watertanden! Extra fijn aan dit gerecht is dat het enorm makkelijk is om te bereiden: je schuift het gewoon de oven in en hoeft alleen maar te wachten. Voor erbij staan er ook nog gebakken spruitjes en wortel mét een crispy touch op het menu. Overtuigd? Snel aan de slag!
Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de zeebaars met gember-bosuisaus. Verderop in het recept lees je hoe je de gebakken spruiten en peen met crispy knoflook maakt.
Zeebaars met gember-bosuisaus
- Hoofdgerecht voor 4 personen
 - Bereiding: circa 35 minuten
 
Ingrediënten
- 4 bosuien
 - 6 cm gember
 - 5 tenen knoflook
 - 2 hele zeebaarzen, schoongemaakt
 - Neutrale olie
 - Zout
 - 300 gr. pandanrijst
 - ½ theelepels suiker
 - 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
 - 3 eetlepels lichte sojasaus
 - 1 eetlepel rijstazijn
 
Extra benodigdheden: keukenpapier, bakkwast

Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180° C.
Stap 2: Snijd 2 bosuien in stukken van 5 centimeter.
Stap 3: Snijd de helft van de gember in plakken van 1 centimeter.
Stap 4: Plet 4 tenen knoflook met de zijkant van een mes.
Stap 5: Dep de zeebaarsen droog met keukenpapier, bestrijk met een dun laagje olie en bestrooi met zout. Leg ze vervolgens op de bakplaat.
Stap 6: Vul de vissen met de bosui, gember en knoflook en bak 30 minuten in de oven.
Stap 7: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Plaats het deksel op de pan en het vuur zo laag mogelijk en kook circa 10 minuten of tot het water is verdampt en de rijst gaar. Of gebruik een rijstkoker. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.
Stap 8: Maak intussen de saus: Snijd hiervoor 2 bosuien in dunne ringen en pel en hak de overige knoflook en gember fijn.
Stap 9: Doe met de suiker, chilivlokken en een snuf zout in een hittebestendige kom.
Stap 10: Verwarm 75 milliliter olie in een steelpannetje. Test of de olie heet genoeg is met een stukje bosui. Als je deze in de olie gooit, moet hij meteen beginnen te borrelen. Giet de hete olie op de ingrediënten in de kom zodat alles begint te borrelen. Roer door, zodat de ingrediënten garen.
Stap 11: Voeg de sojasaus en rijstazijn toe. Proef als de saus iets is afgekoeld en breng eventueel nog op smaak met extra zout of suiker.
Stap 12: Haal de vis uit de oven en leg op een schaal met opstaande rand. Schep de saus eroverheen en serveer met de rijst.
Gebakken spruiten en peen met crispy knoflook
- Bijgerecht voor 4 personen
 - Bereidingstijd: circa 20 minuten
 
Ingrediënten
- 6 tenen knoflook
 - 50 ml neutrale olie
 - 300 gr. spruiten
 - 1 winterpeen
 - 2 eetlepels lichte sojasaus
 - ½ theelepel kristalsuiker
 - Zoutvlokken
 
Extra benodigdheden: keukenpapier, grove rasp of juliennerasp, wok

Bereidingswijze
Stap 1: Pel de knoflook en snijd de teentjes in flinterdunne plakjes.
Stap 2: Verwarm in een pan op halfhoog vuur de knoflook met de olie.
Stap 3: Zet het vuur iets lager en bak de knoflook in circa 5 minuten goudbruin en knapperig.
Stap 4: Giet af, bewaar de olie en doe de knoflook op een met keukenpapier bekleed bord. Breng op smaak met zoutvlokken.
Stap 5: Maak de spruiten schoon en snijd in kwarten.
Stap 6: Schil de wortel en rasp.
Stap 7: Verhit de knoflookolie in een wok en bak hierin de spruiten en wortel op hoog vuur. De spruiten mogen best verkleuren en een beetje geroosterd zijn.
Stap 8: Voeg de sojasaus, suiker en zout toe en schep om.
Stap 9: Serveer de groenten met de knapperige knoflook erop.

