Koken met Hugo!

Nasi goreng met lekkerbekjes en atjar

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Nasi goreng met lekkerbekjes en atjar
RTL

Een voedzaam, smaakvol en vooral heerlijk gerecht: nasi goreng met lekkerbekjes. Bij dit hoofdgerecht maakt Hugo zelfgemaakte atjar (zoetzuur van kool) en een bijpassend toetje: pisang goreng, oftewel gebakken banaan. Wil jij dit ook maken? De recepten lees je hieronder.

Het recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het maken van de nasi goreng met lekkerbekjes. Verderop in het recept lees je hoe je de atjar van Chinese kool maakt. Ten slotte lees je hoe je de pisang goreng maakt.

Nasi goreng met lekkerbekjes 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 4 Iglo lekkerbekjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1-2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • ½ theelepel trassi (optioneel)
  • Neutrale olie 
  • 150 gr. winterpeen
  • 600 gr. gekookte koude (zilvervlies)rijst 
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Zout
  • Serveren met: sambal, gebakken uitjes, atjar (zie recept)

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier, hakmolen, wok

Alle ingrediënten direct in je winkelmandje

Nasi goreng met lekkerbekjes

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C). Leg de bevroren lekkerbekjes op de bakplaat en bak ze in 25 minuten gaar.

Stap 2: Maak intussen de nasi goreng: begin met het pellen van de knoflook en hak de sjalotten grof.

Stap 3: Snijd de rode peper grof. 

Stap 4: Maal in de hakmolen de knoflook, sjalot, peper en trassi met een scheutje olie tot een fijne pasta (boemboe). 

Stap 5: Verhit vervolgens een scheutje olie in de wok en bak daarin de boemboe circa 5 minuten op laag vuur.

Stap 6: Schil en snijd de winterpeen in kleine blokjes. Voeg de peen toe aan de boemboe en zet het vuur iets hoger. Bak het circa 2 minuten. 

Stap 7: Voeg de rijst hieraan toe en roerbak voor 5 minuten.

Stap 8: Voeg de ketjap en zout naar smaak toe en roerbak nog 1 minuut.

Stap 9: Verdeel de nasi goreng en de lekkerbekjes over 4 borden en serveer er sambal, gebakken uitjes en atjar bij.

Tip: trassie bakar koop je in een blokje of als poeder bij de toko.

Atjar van Chinese kool

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 400 ml witte wijnazijn
  • 175 gr. suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 sjalotten 
  • 500 gr. Chinese kool
  • 1-2 rode pepers
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 bosje dille

Extra benodigdheden: schone pot (inhoud 1 liter)

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm in een pan de azijn, suiker en het zout. Wacht tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Stap 2: Halveer, pel en snijd de sjalotten vervolgens in halve ringen en snijd de kool in reepjes. Haal de zaden uit de peper en snijd deze in ringetjes. 

Stap 3: Voeg de kool en kurkuma toe aan de pan en laat 1-2 minuten koken. 

Stap 4: Snijd de dille klein en meng dit met de kool.

Stap 5: Doe het mengsel over in een schone pot, laat het even afkoelen en bewaar de pot vervolgens in de koelkast.

Hugo maakte er ook nog een heerlijk bijpassend toetje bij: 

Pisang goreng

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • Neutrale olie 
  • 120 gr. bloem
  • 60 gr. maiszetmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • Snuf zout
  • 4 rijpe bananen
  • Poedersuiker

Extra benodigdheden: bord met keukenpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verhit een laagje over van 2 cm in een braadpan tot 170°C (pas op voor spetters). 

Stap 2: Meng in een kom de bloem, maiszetmeel, bakpoeder, suiker en zout met circa 175-200 milliliter water, zodat je een dik beslag hebt.

Stap 3: Pel de bananen en snijd ze in drie stukken. 

Stap 4: Haal de stukken banaan door het beslag en bak in porties in 3-5 minuten lichtbruin en knapperig in de pan met olie.

Stap 5: Haal ze vervolgens uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.

Stap 6: Bestrooi ze voor het serveren met een beetje poedersuiker.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept