Bulgursalade met wortel en pistache & filorolletjes met feta

Vandaag op het menu: een geroosterde groentesalade met bulgur en voor erbij filosigaartjes met feta. Oftewel: kaasrolletjes. Eet smakelijk!
Het recept bestaat uit twee delen. We beginnen met het maken van de bulgursalade met wortel en pistache. Verderop in het recept lees je hoe je de filorolletjes met feta of witte kaas (sigara boregi) maakt.
Bulgursalade met wortel en pistache
- Maaltijdsalade voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 250 gr. grove bulgur
- 700 gr. winterpeen
- 2 theelepels komijnzaad
- Neutrale olie
- 3 theelepels gerookt paprikapoeder
- Zout en cayennepeper
- 100 gr. pistachenoten
- 1 bos bladpeterselie
- 1 citroen
- 1 granaatappel

Bereidingswijze
Stap 1: Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stap 2: Verwarm de oven voor op de grote grillstand.
Stap 3: Schil en snijd de wortels in kleine blokjes van ½ cm. Maal de komijn grof.
Stap 4: Meng in een kom 2 eetlepels neutrale olie, het gerookt paprikapoeder, komijn, zout en cayennepeper. Hussel de wortel hierdoor.
Stap 5: Doe de wortel op een bakplaat en plaats 10 cm onder de grill.
Stap 6: Rooster de peen in 7-10 minuten beetgaar. Schep halverwege het roosteren een keer om.
Stap 7: Pel de pistache en hak grof. Snijd de peterselie fijn.
Stap 8: Halveer de granaatappel. Houd boven een grote kom en tik de pitten eruit met een zware pollepel.
Stap 9: Rasp de citroen boven de kom.
Stap 10: Meng de granaatappel, citroenrasp, bulgur, noten, wortel en peterselie en breng op smaak met citroensap.
TIP: Lekker met filosigaren (sigara boregi) uit onderstaand recept, of meng er stukken feta of witte kaas door.
Filorolletje met kaas (feta of witte kaas) - Sigara boregi
- 4 stuks
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 40 gr. roomboter
- 1 ei
- 200 gr. feta of witte kaas
- 1 bos bladpeterselie
- Zout en peper
- 8 vellen filodeeg
- 30 gr. pistachenoten
- 2 eetlepels vloeibare honing
Extra nodig: bakplaat met bakpapier, bakkwast
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C (onder- en bovenwarmte).
Stap 2: Laat de boter smelten.
Stap 3: Klop het ei los in een kom en verkruimel de kaas erboven.
Stap 4: Snijd de peterselie fijn. Meng met de kaas en het ei en breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Neem een vel filodeeg. Bestrijk met olie. Verdeel kaas in een lange baan schuin over het deeg van het deeg, houd de punten vrij.
Stap 6: Rol het deeg tot de helft dicht, vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol vervolgens helemaal op.
Stap 7: Leg de rollen met de naad naar beneden op de bakplaat en bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.
Stap 8: Bak in de oven in circa 15 minuten krokant.
Stap 9: Pel intussen de pistache en hak fijn.
Stap 10: Bestrijk de warme rolletjes met honing en bestrooi met pistache.