Lentegroentesoep met aspergetips & makkelijke pizzabroodjes

Vandaag brengt Hugo een kleine ode aan de lente in zijn keuken met een smakelijk lentesoepje bomvol groene groenten. Daarbij maakt hij nog makkelijke, snelle en vooral smakelijke pizzabroodjes.
Het menu bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de lentesoep met groene groenten en verderop vind je het recept voor de pizzabroodjes met daaronder een basisrecept voor een tomatensaus die je (onder andere) kunt gebruiken voor de pizzabroodjes.
Lentegroentesoep
- Voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- Olijfolie
- Zout en chilivlokken
- 400 gr. courgette
- 350 gr. doperwten
- 800 ml groentebouillon of kippenbouillon
- 200 gr. groene aspergetips
- 100 gr. spinazieblaadjes
- 3-4 takken munt
- 50 gr. Pecorino of Hollandse harde schapenkaas of geitenkaas
Extra benodigdheden: grillpan, staafmixer, rasp

Bereidingswijze
Stap 1: Halveer, pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Pel en snijd vervolgens de knoflook fijn.
Stap 2: Verhit een scheut olie in een soeppan en fruit de sjalot en knoflook 2-3 minuten met een snuf zout.
Stap 3: Snijd de courgette in kleine blokjes van 2/3 cm. Voeg dit vervolgens samen met een snufje chilivlokken toe aan de pan en bak circa 3 minuten mee, tot de courgette wat zacht is.
Stap 4: Voeg de doperwten en 750 ml bouillon erbij en kook nog 3-5 minuten, tot de erwten gaar zijn.
Stap 5: Verhit intussen de grillpan. Bestrijk de aspergetips met olie en rooster in de grillpan beetgaar en houd nog even apart.
Stap 6: Pureer de soep grof.
Stap 7: Verwarm de soep en laat de spinazie in de soep slinken.
Stap 8: Schep de soep in diepe borden. Verdeel de aspergetips erover.
Stap 9: Snijd de muntblaadjes fijn en strooi over de soep. Rasp er de kaas over en besprenkel met een scheut olie.
Pizzabroodjes
- Voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1 ciabatta
- 200 gr. tomatensaus (kant-en-klaar of zie onderstaand recept)
- Goed smeltende kaas (zoals belegen kaas, mozzarella, gorgonzola of taleggio)
- Vleeswaren (zoals salami of ham)
- Vis (zoals ansjovis, sardine of tonijn)
- Groenten (zoals geroosterde paprika, aubergine, courgette, artisjok, kappertjes of olijven)
- Kruiden (zoals oregano, basilicum of tijm)

Bereidingswijze
- Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
- Stap 2: Halveer het brood overlangs en snijd in 8 stukken.
- Stap 3: Verdeel een lepel saus over het brood. Beleg met toppings naar keuze en bak circa 7 minuten in de oven.
Tomatensaus
- Basis saus
- Bereiding circa 25 minuten
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes
- Zout
- Chilivlokken
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper de ui. Pel en snijd vervolgens de knoflook fijn.
Stap 2: Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten.
Stap 3: Voeg de tomaten, zout en een snuf chilivlokken toe en laat in 15-20 minuten inkoken tot een vrij dikke saus. Je kunt de saus eventueel nog met de staafmixer fijn pureren.


