Koken met Hugo!

Zo maak je zelf een aardbeienslof

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Zo maak je zelf een aardbeienslof
RTL

Benieuwd waar je Hugo 's nachts wakker voor kunt maken? Voor een aardbeienslof! Hij laat in dit recept zien hoe je een aardbeienslof helemaal zelf kunt maken. Van de spijs en het deeg, tot aan de room en de topping. Bakken maar!

Aardbeienslof 

  • Gebak voor 6-8 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten + paar dagen rusten voor amandelspijs

Ingrediënten

Amandelspijs 

  • 75 gr. blanke amandelen
  • 75 gr. suiker
  • 1 eiwit
  • Rasp van ½ citroen

Deeg 

  • 140 gr. roomboter + boter voor invetten
  • 220 gr. bloem
  • 60 gr. lichtbruine basterdsuiker 
  • 60 gr. fijne suiker
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Zout

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml volle melk
  • 1 eidooier
  • 50 gr. fijne suiker
  • 15 gr. maiszetmeel
  • Zout 

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 1-2 eetlepels fijne suiker
  • 250 gr. verse aardbeien

Extra nodig: keukenmachine, huishoudfolie, slofring, bakplaat met papier, spuitzak en een mixer.

Bereidingswijze

Stap 1: We beginnen met de amandelspijs: Maal de amandelen met de suiker fijn in de keukenmachine. Voeg de citroenrasp en het eiwit erbij en draai tot alles gemengd is. Verpak de amandelspijs in folie en laat rusten in de koelkast. Het liefst maak je dit al een paar dagen van tevoren, dan heeft het de beste structuur. 

Stap 2: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en draai het tot een samenhangend geheel. Maak vervolgens een bol van het deeg, leg dit in een kom en dek het af. Laat een half uur rusten in de koelkast.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de slofring in met boter. 

Stap 4: Vorm het deeg in een ovaal. Rol het deeg uit tot een ovaal iets groter dan de slofring. Leg het deeg op de bakplaat met bakpapier en druk de slofring in het deeg en verwijder het overtollige deeg. 

Stap 5: Verdeel de amandelspijs met een lepel over het deeg, laat hierbij 1 cm van de randen vrij, zodat het deeg om de amandelspijs heen kan rijzen en je een opstaande rand krijgt.

Stap 6: Bak de slof in circa 25 minuten gaar in de oven. 

Stap 7: Door met de banketbakkersroom: Halveer de vanillestok overlangs en schraap met een mesje het merg eruit.

Stap 8: Verwarm 200 ml van de melk met het vanillemerg in een steelpan.

Stap 9: Meng in een kom de eidooier met de suiker, maiszetmeel, snuf zout en overige melk. 

Stap 10: Schenk het warme melkmengsel al roerend op het dooiermengsel. Schenk alles terug in de pan en laat al roerend binden. Laat de banketbakkersroom afkoelen. 

Stap 11: Als de slof gaar is verwijder je de ring en laat je de koek helemaal afkoelen.

Stap 12: Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en doe in een spuitzak. Spuit op de koude slof. 

Stap 13: Halveer de aardbeien en verdeel ze over de banketbakkersroom.

Stap 14: Klop de slagroom met de suiker stijf, doe in een spuitzak met kartelmond.

Stap 15: Spuit toeven slagroom op de taart. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven