Andijviestamppot met kaas en appel-radijssalade & zelfgemaakte hopjesvla

Stamppot is echt niet alleen voor de winter, want deze variant is de ultieme lente- en zomerstamppot! Hugo maakt een frisse andijviestamppot met kaas en daarbij een lekkere appel-radijssalade met tuinkers. En als toetje serveert hij er hopjesvla bij, maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk!
Dit menu bestaat uit twee delen. We beginnen met de andijviestamppot met de appel-radijssalade en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze voor de zelfgemaakte hopjesvla.
Andijviestamppot met kaas en appel-radijssalade
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
Stamppot
- 1 kg kruimige aardappels
- Zout en peper
- 1 krop andijvie (600 gr.)
- 150 gr. belegen kaas
- 200 ml melk
- 50 gr. roomboter
- 1 eetlepel grove mosterd
Appel-radijssalade
- 1 flinke friszure appel (Granny Smith)
- 1 bos radijzen
- ½ citroen
- 1 bakje tuinkers

Bereidingswijze
Stap 1: Schil voor de stamppot de aardappels en kook deze in een pan water met zout in circa 20 minuten gaar.
Stap 2: Was de andijvie en snijd fijn.
Stap 3: Snijd de kaas in kleine blokjes.
Stap 4: Schil en snijd de appel in dunne reepjes. Maak de radijzen schoon en snijd in partjes.
Stap 5: Maak de appel en radijs aan met een snufje zout, peper en een scheut citroensap. Knip de tuinkers en meng erdoor.
Stap 6: Giet de aardappels af. Stamp ze fijn en laat even uitdampen.
Stap 7: Verwarm de melk in een steelpan en meng met de boter door de gestampte aardappels.
Stap 8: Schep de mosterd, andijvie en de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 9: Schep de stamppot op de borden en serveer de salade erbij.
Hopjesvla
- Nagerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten + afkoelen
Ingrediënten
Vla
- 50 gr. maiszetmeel (maizena)
- 750 ml volle melk
- 150 gr. bruine basterdsuiker
- 2 shots espresso (60 ml)
- Snufje zout
- 125 ml slagroom
Topping
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 6 mokkaboontjes

Bereidingswijze
Stap 1: Leng in een kommetje het maiszetmeel aan met een scheut melk, zodat het schenkbaar is.
Stap 2: Verwarm in een steelpan de overige melk met de basterdsuiker en een snuf zout.
Stap 3: Roer het aangelengde maiszetmeel en de espresso erdoor en breng aan de kook. Laat de vla een paar minuten zachtjes koken en roer regelmatig.
Stap 4: Roer de room (125 ml) erdoor en laat helemaal afkoelen.
Stap 5: Klop de overige slagroom (125 ml) lobbig met de vanillesuiker.
Stap 6: Serveer een toef room op de hopjesvla en decoreer met een mokkaboontje.
Tip: Roer regelmatig tijdens het afkoelen, zodat er geen vel op de vla komt. Zet eventueel de pan in een kom met ijswater als je de vla snel wilt laten afkoelen.