Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Andijviestamppot met kaas en appel-radijssalade & zelfgemaakte hopjesvla

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Andijviestamppot met kaas en appel-radijssalade & zelfgemaakte hopjesvla
RTL

Stamppot is echt niet alleen voor de winter, want deze variant is de ultieme lente- en zomerstamppot! Hugo maakt een frisse andijviestamppot met kaas en daarbij een lekkere appel-radijssalade met tuinkers. En als toetje serveert hij er hopjesvla bij, maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk!

Dit menu bestaat uit twee delen. We beginnen met de andijviestamppot met de appel-radijssalade en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze voor de zelfgemaakte hopjesvla. 

Andijviestamppot met kaas en appel-radijssalade

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

Stamppot

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 1 krop andijvie (600 gr.)
  • 150 gr. belegen kaas
  • 200 ml melk
  • 50 gr. roomboter
  • 1 eetlepel grove mosterd

Appel-radijssalade

  • 1 flinke friszure appel (Granny Smith)
  • 1 bos radijzen
  • ½ citroen
  • 1 bakje tuinkers

Bereidingswijze

Stap 1: Schil voor de stamppot de aardappels en kook deze in een pan water met zout in circa 20 minuten gaar.

Stap 2: Was de andijvie en snijd fijn.

Stap 3: Snijd de kaas in kleine blokjes.

Stap 4: Schil en snijd de appel in dunne reepjes. Maak de radijzen schoon en snijd in partjes.

Stap 5: Maak de appel en radijs aan met een snufje zout, peper en een scheut citroensap. Knip de tuinkers en meng erdoor.

Stap 6: Giet de aardappels af. Stamp ze fijn en laat even uitdampen.

Stap 7: Verwarm de melk in een steelpan en meng met de boter door de gestampte aardappels.

Stap 8: Schep de mosterd, andijvie en de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 9: Schep de stamppot op de borden en serveer de salade erbij.

Hopjesvla

  • Nagerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten + afkoelen

Ingrediënten

Vla

  • 50 gr. maiszetmeel (maizena)
  • 750 ml volle melk
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 2 shots espresso (60 ml)
  • Snufje zout
  • 125 ml slagroom

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 6 mokkaboontjes

Bereidingswijze 

Stap 1: Leng in een kommetje het maiszetmeel aan met een scheut melk, zodat het schenkbaar is.

Stap 2: Verwarm in een steelpan de overige melk met de basterdsuiker en een snuf zout.

Stap 3: Roer het aangelengde maiszetmeel en de espresso erdoor en breng aan de kook. Laat de vla een paar minuten zachtjes koken en roer regelmatig.

Stap 4: Roer de room (125 ml) erdoor en laat helemaal afkoelen.

Stap 5: Klop de overige slagroom (125 ml) lobbig met de vanillesuiker.

Stap 6: Serveer een toef room op de hopjesvla en decoreer met een mokkaboontje.

Tip: Roer regelmatig tijdens het afkoelen, zodat er geen vel op de vla komt. Zet eventueel de pan in een kom met ijswater als je de vla snel wilt laten afkoelen.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven