Koken met Hugo!

Turkse borrelplank met Gözleme met spinazie en witte kaas en linzengehaktballetjes.

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Turkse borrelplank met Gözleme met spinazie en witte kaas en linzengehaktballetjes.
RTL

Het is weer vrijdag, dus borrelplankdag! Hoewel de Turkse variant al eens voorbij is gekomen, maakt Hugo dit keer een andere variant met nieuwe gerechtjes als Gözleme met spinazie en witte kaas én Linzengehaktballetjes, ookwel Mercimek köftesi genoemd. Kook je mee?

De borrelplank bestaat uit twee gerechtjes, die je verder kunt aanvullen met bijvoorbeeld nootjes, vijgen of rauwkost. Hieronder vind je eerst het recept voor de linzengehaktballetjes, gevolgd door de bereidingswijze van de Gözleme met spinazie en witte kaas

Linzengehaktballetjes - Mercimek köftesi 

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten:

  • 200 gr. gedroogde rode linzen (geen splitslinzen)
  • 850 ml water
  • Zout en peper
  • 1 grote ui
  • Olijfolie 
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150 gr. bulgur grof
  • 1 bos bladpeterselie
  • 3 lente-uien
  • 2 citroenen
  • Naar smaak pul biber of chilivlokken
  • 1 krop sla

Bereidingswijze:

Stap 1: Was de linzen en doe ze samen met 850 ml water en een snuf zout in een pan. Breng met de deksel op de pan aan de kook, doe de deksel vervolgens half op de pan en laat in circa 10 minuten gaarkoken.

Stap 2: Pel en snipper intussen de ui. 

Stap 3: Verhit een royale scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui met een snuf zout 6-8 minuten.

Stap 4: Voeg de komijn en tomatenpuree erbij en roerbak op laag vuur een paar minuten. 

Stap 5: Voeg de bulgur bij de linzen en kookwater. Kook dit heel even in, zodat je een dikke pap krijgt. Dek vervolgens af en laat 15 minuten staan. 

Stap 6: Snijd de lente-uien en peterselie fijn. 

Stap 7: Meng als alles afgekoeld is de linzen met het ui-mengsel en kneed door elkaar. 

Stap 8: Meng de lente-uien en peterselie erdoor. Breng op smaak met een beetje citroensap, pul biber of chilivlokken, zout en zwarte peper.  

Stap 9: Maak langwerpige gehaktballetjes van het mengsel. Serveer met slabladeren om samen op te eten en geef er partjes citroen bij om de snack op smaak te brengen. 

Gözleme met spinazie en witte kaas 

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur rijstijd van het deeg

Ingrediënten

Deeg

  • 125 gr. bloem + extra voor uitrollen
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel instant gist
  • 60-75 ml handwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 40 gr. roomboter om in te bakken

Vulling

  • 2 bosuien
  • 1 teen knoflook
  • 250 gr. spinazie (vers, kort gekookt of diepvries)
  • 100 gr. witte kaas
  • Zout en peper

Extra nodig: deegroller, keukenpapier, gietijzeren koekenpan 28 cm

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng in een kom de bloem met het gist. Voeg het zout, water en de olie erbij. Meng en kneed dit tot een soepel deeg. Doe in een kom, dek af en laat 1 uur rijzen.

Stap 2: Maak intussen de vulling: snijd de bosuien fijn en pel en snijd de knoflook fijn. 

Stap 3: Verhit een scheut olie in een grote koekenpan en fruit de bosui en knoflook.

Stap 4: Voeg de spinazie er in porties aan toe. Laat daarbij eerst een handje spinazie slinken en voeg daarna een volgende portie toe, tot alle spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Laat de spinazie uitlekken en hak vervolgens fijn. Laat afkoelen en meng dan de kaas erdoor. 

Stap 6: Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol het deeg in heel dunne cirkels uit, met een doorsnede van circa 20 cm.

Stap 7: Verhit de droge koekenpan en bak het deeg hierin aan één kant zo’n 30-60 seconden.

Stap 8: Haal uit de pan en verdeel de vulling over de helft van de gebakken kanten. Klap vervolgens dubbel. 

Stap 9: Veeg de pan schoon met keukenpapier en bak hierin in roomboter per 2 de gözleme goudbruin aan beide kanten. 

Stap 10: Laat even uitlekken op keukenpapier en snijd de gözlemes doormidden. 

Tip: maak er meer, ze zijn namelijk goed in te vriezen!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven