Koken met Hugo!

Andalusische borrelplank: venusschelpen in sherry, tomaat-serranoham broodjes en gefrituurde aubergine

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Andalusische borrelplank: venusschelpen in sherry, tomaat-serranoham broodjes en gefrituurde aubergine
RTL

We gaan nog even genieten van de nazomer met weer een borrelplank op het menu. Vandaag kiest Hugo ervoor om af te reizen naar het zuiden van Spanje, namelijk Andalusië. Om deze borrelplank te maken heeft hij verschillende recepten klaarstaan. Hij maakt venusschelpen in sherry, gezouten geroosterde amandelen, brood met tomaat en serranoham en gefrituurde aubergines met een zoete stroop erover. Dat wordt dus weer heerlijk!

Gefrituurde aubergine met suikersiroop (berenjas con miel de caña) 

  • Borrelplankgerecht/tapa's voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 15 minuten uitlekken

Ingrediënten:

  • 1 grote aubergine
  • Zout
  • 50 gr. bloem
  • Olie voor frituren
  • 1 eetlepel miel de caña (rietsuikersiroop), vloeibare honing of schenkstroop.

Extra nodig: schone doek, keukenpapier, pan voor frituren

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de aubergine in heel dunne plakjes. Bestrooi royaal met zout, doe in een vergiet en laat 30 minuten staan.

Stap 2: Spoel de aubergines af en dep ze heel goed droog.

Stap 3: Haal ze door de bloem en druk even aan.

Stap 4: Verhit de olie tot 180°C. 

Stap 5: Frituur de aubergines krokant en lichtbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Stap 6: Presenteer de aubergines op een schaal en lepel de rietsuikersiroop, honing of suikerstroop eroverheen. 

Gezouten geroosterde amandelen

  • Bereiding: circa 5 minuten + 10-15 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 250 g blanke amandelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zeezout

Extra nodig: vijzel

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Meng de amandelen met de olijfolie en een goeie snuf middelgrof gemalen zout.

Stap 3: Spreid de amandelen uit op de bakplaat en rooster ze in circa 8 minuten lichtbruin.

TIP: Maal grof zeezout in de vijzel, zo kan je zelf goed de grofheid bepalen.

Venusschelpen in sherry

  • Borrelplankgerecht/tapa voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg mosselen of venusschelpen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos bladpeterselie
  • Olijfolie
  • 200 ml droge sherry (fino of manzanilla)
  • Peper 
  • 1 citroen
  • Brood om erbij te serveren

Extra nodig: mosselpan of grote pan met deksel

Bereidingswijze

Stap 1: Was de venusschelpen, verwijder kapotte exemplaren en laat uitlekken.

Stap 2: Pel en snijd de knoflook. Snijd de peterselie fijn.

Stap 3: Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de knoflook 3 minuten.

Stap 4: Doe de venusschelpen en sherry erbij en dek de pan af.

Stap 5: Kook de schelpen 5 minuten, schud halverwege het koken een keer om.

Stap 6: Breng op smaak met peper en serveer met parten citroen en brood erbij.

Tomaat-serranoham broodjes

  • Borrelplankgerecht/tapa voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 6 stevige boterhammen of 1 (oudbakken) baguette of ciabatta
  • 3 vleestomaten
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • 60 gr. serranoham en/of harde jong belegen geiten/schapenkaas

Extra nodig: blokrasp

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster het brood in de oven of in de broodrooster.

Stap 2: Halveer en rasp de tomaten boven een kom. Breng op smaak met zout en peper en een scheutje olijfolie.

Stap 3: Halveer de knoflookteen en wrijf het geroosterde brood ermee in.

Stap 4: Schep de tomaat erop.

Stap 5: Beleg met de ham en/of kaas en serveer direct.

Dit is een artikel van