Koken met Hugo!

Klassieke Wienerschnitzel met koolsalade en gebakken aardappels

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Klassieke Wienerschnitzel met koolsalade en gebakken aardappels
RTL

Het is weer tijd voor een klassieker! Dit keer zet Hugo de eeuwenoude klassieke Wienerschnitzel op tafel, uiteraard mét bessencompoteen gebakken aardappels. Daarnaast maakt hij nog een heerlijke, bijpassende koolsalade.

Klassieke Wienerschnitzel

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten 

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzels (kalfsfilets van de oester) circa 150 gr. per stuk 
  • Zout en peper
  • 50 gr. bloem
  • 3 eieren
  • 150 gr. paneermeel
  • Neutrale olie 
  • 40 gr. roomboter
  • 1 citroen
  • 2-3 eetlepels cranberry compote/preiselbeere compote (of een andere bessen compote)

Extra nodig

  • Slagersfolie (vershoudfolie)
  • Vleeshamer
  • Thermometer

Bereidingswijze

Stap 1: Leg een stuk slagersfolie (of vershoudfolie) op je werkbank. Leg er een kalfsschnitzel (of dunne kalfsfilet) op, bedek met nog een laag folie en klop vervolgens met een vleeshamer plat tot 4 mm. Herhaal met de overige kalfsschnitzels.

Stap 2: Bestrooi de kalfsschnitzels met zout en peper. 

Stap 3: Zet drie ondiepe schalen of diepe borden klaar. Doe bloem in één schaal, klop de eieren los in de tweede schaal en doe het paneermeel in de derde schaal.

Stap 4: Haal de schnitzels door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf. 

Stap 5: Doop de schnitzels in het losgeklopte ei. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn en laat het overtollige ei eraf druipen. 

Stap 6: Wentel de schnitzels in het paneermeel en druk even zachtjes aan. 

Stap 7: Verhit de olie met de boter in een koekenpan of hapjespan. 

Stap 8: Leg de schnitzels in de pan. Doe dit eventueel in delen als de pan te klein is. Bak aan beide kanten in ongeveer 5 minuten bruin. Houd de pan in beweging, zodat je die typische gegolfde, luchtige buitenkant krijgt . 

Stap 9: Laat de gebakken schnitzels kort uitlekken op keukenpapier. Serveer vervolgens direct met partjes citroen en de bessencompote. 

Koolsalade

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 750 gr. witte kool
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels appelciderazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 theelepel karwijzaad 

Extra nodig

  • Mandoline
  • Juliennerasp

Bereidingswijze

Stap 1: Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in vieren. Verwijder de harde kern.

Stap 2: Snijd de kool heel fijn, of rasp deze op een mandoline of met een scherp mes. Doe de gesneden kool in een grote kom en bestrooi royaal met zout.

Stap 3: Kneed de kool met je handen totdat deze begint te slinken en er wat vocht vrijkomt. 

Stap 4: Meng in een kom de azijn, suiker, mosterd en wat peper. Roer de olie erdoor.

Stap 5: Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan en vijzel grof. 

Stap 6: Doe de dressing en karwij bij de kool. 

Stap 7: Laat de koolsla even staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.

Gebakken aardappels 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten 

Ingrediënten

  • 700 gr. gekookte, koude iets kruimige aardappels 
  • Grof zeezout en peper
  • Neutrale olie 
  • 30 gr. roomboter
  • 1 bosje krulpeterselie

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de gekookte aardappels in kwarten. 

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een koekenpan of hapjespan. 

Stap 3: Voeg de aardappels toe en bak ze in circa 10 minuten krokant. Schep regelmatig om. 

Stap 4: Voeg de boter toe en bak nog 5 minuten. 

Stap 5: Hak de peterselie fijn en meng door de aardappels.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenRecept