Koken met Hugo!

Heerlijk: Angolese Mufete met vis, banaan en bonen

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Heerlijk: Angolese Mufete met vis, banaan en bonen
RTL

Hugo heeft weer een hobbykok te gast in zijn keuken. Dit keer is dat de Angolese Yolanda Agostinho. Samen met haar gaat hij aan de slag om Mufete te maken, een typisch Angolees visgerecht. Yolanda is als klein kind naar Nederland gekomen en heeft altijd bij een Nederlands gezin gewoond. Met dit recept omarmt ze haar cultuur.

Mufete 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten + marineren

Ingrediënten

  • 2 hele makrelen (ongeveer 1 kg vis, schoongemaakt met kop) 
  • 2 tenen knoflook
  • Zout en peper
  • 2 citroenen
  • 400 g cassave
  • 1 eetlepel palmolie 
  • 1 grote pot bruine bonen
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 1 kleine gele ui
  • 1 eetlepel witte wijnazijn 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 gele bakbananen

Extra nodig

  • Bakplaat met bakpapier
  • Fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de vis in drie stukken en kerf deze twee of drie keer in met een scherp mes. Pel en rasp de knoflook. Meng de knoflook met een goede snuf zout en wrijf de vis hiermee in. Besprenkel de vis met citroensap en laat in de koelkast een paar uur intrekken. 

Stap 2: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 3: Leg de vis op de bakplaat en bak 25-30 minuten in de oven.

Stap 4: Schil de cassave en snijd in grove stukken. Deze mogen in een kookpan. Zet onder water en kook in 20-25 minuten gaar.

Stap 5: Verhit een eetlepel palmolie in een pan, voeg daar de bonen met een snuf zout en een scheutje water aan toe en kook 15-20 minuten op laag vuur. 

Stap 6: Pel de bananen en snijd deze in schuine plakken. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak/frituur de bananen in 8-10 minuten goudbruin.

Stap 7: Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een lepel de zaadlijst eruit. Maak de paprika schoon en pel de ui. 

Stap 8: Snijd de komkommer, paprika en ui heel fijn en maak op smaak met één eetlepel olijfolie, de azijn en een klein beetje zout.

Stap 9: Leg de vis op een schaal en schep de fijne salade eroverheen. Serveer er parten citroen bij.

Stap 10: Eet de vis met de bonen, cassave en bakbanaan.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven