Koken met Hugo!

Klassieke Brabantse hazenpeper met aardappelpuree en rode bieten

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Klassieke Brabantse hazenpeper met aardappelpuree en rode bieten
RTL

Het is donderdag, dus het is tijd voor een klassieker. Deze keer maakt Hugo een Nederlandse klassieker: Brabantse hazenpeper volgens recept van zijn oma. Daarbij verse aardappelpuree en geroosterde bieten. Eet smakelijk!

Brabantse hazenpeper 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten + 2-4 uur stoven

Ingrediënten

  • 1 kilo hazenbouten
  • Zout en peper 
  • 2 eetlepels bloem
  • 40 gr. roomboter 
  • 3 tenen knoflook 
  • 150 gr. verse zilveruien of kleine sjalotjes
  • 200 gr. gerookte spekblokjes
  • 2 takken tijm
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren 
  • 700 ml bruin bier grimbergen dubbel
  • 3 plakken ontbijtkoek

Bereidingswijze 

Stap 1: Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en wentel door de bloem.

Stap 2: Verhit de boter in een pan en bak de hazenbouten rondom bruin. Haal de hazenbouten vervolgens uit de pan. 

Stap 3: Pel en snijd de knoflook fijn. Pel vervolgens de zilveruien.

Stap 4: Doe het spek, de knoflook, zilveruien, tijm, kruidnagels en laurier in de pan. Bak 5 minuten aan. Blus af met het bier.

Stap 5: Voeg het gebruinde vlees weer toe aan de pan. Stoof 2-4 uur, tot het vlees van de botten valt. 

Stap 6: Haal het vlees van de botten en doe terug in de pan. Dit doe je omdat je dan  de haas gemakkelijk kan eten en ter controle op hagel. 

Stap 7: Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en verwarm tot de ontbijtkoek is opgelost en de saus ingedikt. 

Aardappelpuree

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels 
  • Zout en peper 
  • 100 g roomboter
  • 150 ml slagroom

Extra nodig

  • Aardappelstamper of aardappelknijper

Bereidingswijze 

Stap 1: Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. 

Stap 2: Doe de aardappels in een grote pan. Zet onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.

Stap 3: Giet de aardappels af en laat ze een paar minuten uitdampen. 

Stap 4: Verwarm de slagroom. 

Stap 5: Voeg de roomboter en de room toe aan de warme aardappels en stamp tot een gladde puree. 

Stap 5: Breng op smaak met zout en peper. 

Geroosterde bieten met rode ui 

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten + 35 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 500 gr. bieten 
  • 2 rode uien 
  • Olijfolie 
  • Paar takken rozemarijn 
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel grove mosterd 
  • 1 eetlepel honing 

Extra nodig

  • Bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.  

Stap 2: Schil de bieten en snijd in blokjes van 2 cm. 

Stap 3: Pel de uien en snijd in kwarten. 

Stap 4: Hussel de biet en ui door elkaar met een scheutje olie, rozemarijn, zout en peper. Verdeel over de bakplaat en rooster circa 35 minuten in de oven. 

Stap 5: Meng de azijn, mosterd en honing in een kom. Voeg, al kloppend met een garde, 2 eetlepels olijfolie toe. 

Stap 6: Hussel de warme biet en ui door de dressing. Serveer warm of koud.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven