Klassieke Brabantse hazenpeper met aardappelpuree en rode bieten
Het is donderdag, dus het is tijd voor een klassieker. Deze keer maakt Hugo een Nederlandse klassieker: Brabantse hazenpeper volgens recept van zijn oma. Daarbij verse aardappelpuree en geroosterde bieten. Eet smakelijk!
Brabantse hazenpeper
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten + 2-4 uur stoven
Ingrediënten
- 1 kilo hazenbouten
- Zout en peper
- 2 eetlepels bloem
- 40 gr. roomboter
- 3 tenen knoflook
- 150 gr. verse zilveruien of kleine sjalotjes
- 200 gr. gerookte spekblokjes
- 2 takken tijm
- 3 kruidnagels
- 2 laurierbladeren
- 700 ml bruin bier grimbergen dubbel
- 3 plakken ontbijtkoek
Bereidingswijze
Stap 1: Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en wentel door de bloem.
Stap 2: Verhit de boter in een pan en bak de hazenbouten rondom bruin. Haal de hazenbouten vervolgens uit de pan.
Stap 3: Pel en snijd de knoflook fijn. Pel vervolgens de zilveruien.
Stap 4: Doe het spek, de knoflook, zilveruien, tijm, kruidnagels en laurier in de pan. Bak 5 minuten aan. Blus af met het bier.
Stap 5: Voeg het gebruinde vlees weer toe aan de pan. Stoof 2-4 uur, tot het vlees van de botten valt.
Stap 6: Haal het vlees van de botten en doe terug in de pan. Dit doe je omdat je dan de haas gemakkelijk kan eten en ter controle op hagel.
Stap 7: Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en verwarm tot de ontbijtkoek is opgelost en de saus ingedikt.
Aardappelpuree
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- Zout en peper
- 100 g roomboter
- 150 ml slagroom
Extra nodig
- Aardappelstamper of aardappelknijper
Bereidingswijze
Stap 1: Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.
Stap 2: Doe de aardappels in een grote pan. Zet onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.
Stap 3: Giet de aardappels af en laat ze een paar minuten uitdampen.
Stap 4: Verwarm de slagroom.
Stap 5: Voeg de roomboter en de room toe aan de warme aardappels en stamp tot een gladde puree.
Stap 5: Breng op smaak met zout en peper.
Geroosterde bieten met rode ui
- Bijgerecht 4 personen
- Bereiding circa 10 minuten + 35 minuten oventijd
Ingrediënten
- 500 gr. bieten
- 2 rode uien
- Olijfolie
- Paar takken rozemarijn
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 eetlepel honing
Extra nodig
- Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Schil de bieten en snijd in blokjes van 2 cm.
Stap 3: Pel de uien en snijd in kwarten.
Stap 4: Hussel de biet en ui door elkaar met een scheutje olie, rozemarijn, zout en peper. Verdeel over de bakplaat en rooster circa 35 minuten in de oven.
Stap 5: Meng de azijn, mosterd en honing in een kom. Voeg, al kloppend met een garde, 2 eetlepels olijfolie toe.
Stap 6: Hussel de warme biet en ui door de dressing. Serveer warm of koud.