Klassiekers voor Koningsdag: hollandse kaasfondue met jenever en roze koeken

Met dit recept kom jij gegarandeerd de Koningsdag goed door. Vandaag staat er namelijk een kaasfondue op het menu met wel drie verschillende kazen. Heb je daarna nog zin in iets zoets? Hugo maakt ook roze koeken met frambozenglazuur. Lang leve de koning!
Hollandse kaasfondue en roze koeken
• Kaasfondue voor 4 personen
• Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
• 300 gr. jonge (gras)kaas
• 300 gr. belegen kaas
• 100 gr. Hollandse blauwe geitenkaas
• 1 teentje knoflook
• 250 ml. droge witte (Nederlandse) wijn
• 1 borrelglas jenever
• 1 eetlepel maïzena
• Peper
Erbij te serveren:
Stevig bruinbrood
Rauwkost: bloemkool, appel, witlof/roodlofblaadjes, bleekselderij, radijsjes, komkommer, paprika, wortel, venkel
Extra nodig: fonduepan of pan met dikke bodem, rechaud, fondueprikkers
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd het brood in stukjes.
Stap 2: Rasp de kazen en halveer de knoflookteen.
Stap 3: Wrijf de pan in met de knoflook. Schenk de wijn in de pan en verwarm.
Stap 4: Voeg al roerend de kaas toe en laat deze smelten.
Stap 5: Leng de maïzena aan met de jenever en voeg deze toe aan de pan. Breng de fondue al roerend aan de kook en breng op smaak met peper. Zet de fondue op tafel op een warmhoudplaatje, zodat de kaas niet gaat stollen.
Stap 6: Doop stukjes brood en groenten in de kaasfondue.
Roze koeken
• Recept voor 12 stuks
• Bereidingstijd: circa 30 minuten + afkoelen
Ingrediënten koeken:
• 200 gr. zachte roomboter
• 200 gr. fijne suiker
• 2 eieren
• 160 gr. bloem
• 50 gr. amandelmeel
• Zout
Ingrediënten glazuur:
• 100 gr. frambozen
• 160 gr. poedersuiker
• Oranje chocoladekroontjes (optioneel, ter decoratie voor Koningsdag)
Extra nodig: ingevette met bloem bestrooide muffinvorm, handmixer, spuitzak, bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Mix de roomboter met de suiker tot een glad mengsel.
Stap 3: Mix de eieren erdoor.
Stap 4: Voeg de bloem, het amandelmeel en een snuf zout toe. Mix tot een beslag.
Stap 5: Doe het beslag in een spuitzak. Verdeel het beslag over acht holtes van de muffinvorm.
Stap 6: Bak de koeken in circa achttien minuten lichtbruin en gaar.
Stap 7: Stort de koeken op een vel bakpapier, zodat de onderkant boven ligt.
Stap 8: Leg eventueel een vel bakpapier en een schaal of bakplaat op de koeken om ze platter te maken. Laat volledig afkoelen.
Stap 9: Pureer de frambozen en zeef de pitjes eruit.
Stap 10: Neem veertig gr. van de gezeefde frambozenpuree en roer er de poedersuiker door.
Stap 11: Schep het glazuur op de koeken of dip ze erin. Versier eventueel met een chocoladekroontje en laat het glazuur hard worden.
