Lente picknickmand met pan bagnat, gazpacho van tomaat én madeleines

Vandaag vieren we de vrijheid met een picknick! Lekker in de zon genieten van een belegd broodje, een zelfgemaakte gazpacho van tomaat en aardbei, en als toetje een heel bekend cakeje.
Pan bagnat (broodje)
- 6 personen
- Bereidingswijze circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 2 blikken tonijn op olie
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 bosje bieslook
- 1 eetlepel kappertjes
- Zout en peper
- 2 ciabatta’s
- 4 rijpe vleestomaten
- 12 olijven zonder pit
- Groenten naar keuze: komkommer, radijs, artisjok, zongedroogde tomaat
- 6 hardgekookte eieren
- 50 gr. slablaadjes of rucola
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de bieslook fijn en hak de kappertjes.
Stap 2: Meng de tonijn met de mayonaise, kappertjes en bieslook. Rasp de citroenschil erboven en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Stap 3: Snijd de ciabatta’s open en snijd de groenten en eieren in plakjes.
Stap 4: Beleg de onderste helft van het brood met tonijn, sla, tomaat, ei, olijven en groenten. Breng op smaak met zout en peper. Eindig weer met een laagje tonijn.
Stap 5: Dek af, verpak het brood goed en bewaar in de koelkast of een koeltas.
Je kunt dit broodje ook de avond ervoor maken, zodat de smaken erin trekken en hij wat zachter wordt!
Gazpacho van tomaat en aardbei
- 4 personen
- Bereidingswijze circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr. rijpe trostomaten
- 150 gr. komkommer
- ½ bos basilicum
- ½ chilipeper
- 200 gr. aardbeien
- Zout en peper
- 2 eetlepels sherryazijn
- Olijfolie
Extra nodig: blender en ijsklontjes.
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de tomaten in kwarten. Schil ook de komkommer en snijd deze in stukken. Snijd de chilipeper doormidden en verwijder eventueel de zaadlijsten. Maak de aardbeien schoon.
Stap 2: Doe de tomaten, komkommer, chilipeper, aardbeien en basilicum in de blender. Voeg zout, peper en de sherryazijn toe.
Stap 3: Voeg een ijsklontje toe en mix dan het geheel twee minuten terwijl je geleidelijk drie eetlepels olijfolie toevoegt.
Stap 4: Schenk de gazpacho in kommen en besprenkel met een beetje extra olijfolie.
Madeleines (cakejes)
- Circa 30 stuks
- Bereidingswijze circa 20 minuten + 30 minuten rusttijd
Ingrediënten:
- 210 gr. roomboter + extra om in te vetten
- 4 eieren
- 185 gr. vanillesuiker
- 1 eetlepel vloeibare honing
- Snuf zout
- 225 gr. bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- Rasp van 1 citroen
Extra nodig: mixer, fijne rasp, spatel, spuitzak en madeleinevormpjes.
Bereidingswijze
Stap 1: Smelt de boter en laat deze lichtbruin kleuren tot hij nootachtig ruikt (beurre noisette).
Stap 2: Klop de eieren met de vanillesuiker, honing en een snuf zout luchtig.
Stap 3: Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en voeg de citroenrasp toe.
Stap 4: Spatel de bloem en de gesmolten boter door het eimengsel. Doe het beslag in een spuitzak en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 5: Vet de madeleinevorm in. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Stap 6: Vul de vormpjes voor twee derde met beslag en geef ze echt een "buikje".
Stap 7: Bak de madeleines vier minuten. Open de ovendeur tien seconden en sluit hem weer. Bak de cakejes nog circa drie minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
