Moederdagborrelplank: tomatentaart met ricotta en carrot cakes met frosting

Weet je niet wat je dit jaar moet geven voor Moederdag? Geen zorgen! We weten allemaal dat liefde door de maag gaat en daarom hebben we een heerlijke Moederdagborrelplank voor je samengesteld. Met iets zoets én iets hartigs!
Tomatentaart met ricotta
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereiding: 20 minuten + 30-35 minuten bakken
Ingrediënten:
- 30 gr. harde geiten- of schapenkaas (zoals pecorino)
- 75 gr. koude roomboter
- 200 gr. bloem
- 30 gr. zongedroogde tomaten
- 1 eetlepel suiker
- Zout en peper
- 125 gr. ricotta
- 1 citroen
- 250 gr. cherrytomaten
- 1 takje tijm
- Olijfolie
- ½ bosje dille en/of basilicum
Extra nodig: fijne rasp, keukenmachine, vershoudfolie, bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Rasp de kaas en snijd de boter in blokjes.
Stap 2: Maal bloem, kaas, zongedroogde tomaten, suiker, zout en peper in de keukenmachine tot de tomaten fijn zijn.
Stap 3: Voeg de boter toe, samen met één á twee eetlepels koud water. Maal kort tot het deeg samenkomt.
Stap 4: Vorm tot een bal, druk plat, wikkel in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 6: Meng de ricotta met citroenrasp, zout en peper.
Stap 7: Halveer de tomaatjes en ris de blaadjes van de takjes tijm.
Stap 8: Rol het deeg uit tot een halve centimeter dik op bakpapier. Een rustiek gevormde cirkel is prima.
Stap 9: Leg op een bakplaat. Verdeel de ricotta over het midden en laat daarbij 2 cm van de rand vrij.
Stap 10: Leg de tomaatjes met snijvlak omhoog op de ricotta. Bestrooi met zout, peper en tijm. Sprenkel er wat olijfolie over.
Stap 11: Vouw de rand terug over de vulling en bak de taart in 30–35 minuten goudbruin.
Stap 12: Laat iets afkoelen op een rek.
Stap 13: Meng de grofgehakte kruiden met citroensap, zout, peper en een beetje olijfolie.
Stap 14: Leg de taart op een plank en verdeel de kruiden erover.
Carrot cakes met frosting
- 12 stuks
- Bereiding: 20 minuten + 30 minuten bakken en afkoelen
Ingrediënten:
Cakejes
- 200 gr. wortels
- 50 gr. walnoten
- 100 ml. zonnebloemolie
- 160 gr. donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 125 ml. crème fraîche
- 220 gr. meel (170 g. bloem + 50 g. volkorenmeel)
- 3 theelepel bakpoeder
- 3 theelepel speculaas- en/of koekkruiden
- Snuf zout
- 50 gr. rozijnen
Frosting
- 70 gr. roomboter
- 70 gr. poedersuiker
- 160 gr. roomkaas
Decoratie: walnoten, marsepeinen worteltjes of eetbare hartjes
Extra nodig: mixer, rasp, muffinvorm bekleed met bakpapier, spuitzak
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Schil en rasp de wortels. Hak de noten grof.
Stap 3: Mix olie, suiker en eieren in 3 minuten luchtig.
Stap 4: Meng crème fraîche, meel, bakpoeder, koekkruiden en zout erdoor.
Stap 5: Spatel wortel, rozijnen en noten door het beslag.
Stap 6: Verdeel het beslag over de muffinvorm en bak in 30 minuten gaar. Laat afkoelen.
Stap 7: Maak de frosting: klop boter en poedersuiker romig.
Stap 8: Voeg de roomkaas toe en mix tot een glad mengsel. Doe in een spuitzak.
Stap 9: Spuit de frosting op de afgekoelde cakes.
Stap 10: Decoreer met een walnoot, marsepeinen worteltje of eetbaar hartje.
