Koken met Hugo!

Pizza Bella Vita (Lekker Leven pizza) en uitsmijterpizza’s

Door Bo Wories··Aangepast:
Pizza Bella Vita (Lekker Leven pizza) en uitsmijterpizza’s
RTL

En dan, na vijf jaar, is dit het allerlaatste recept van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Iedere aflevering kookte Hugo met passie, creativiteit en liefde voor eten, de lekkerste gerechten. Samen met Froukje maakte hij van elke aflevering een feestje. Het plezier spatte er altijd vanaf. We sluiten af zoals we begonnen: met pizza. Hugo maakt de Pizza Bella Vita, oftewel: de ultieme 'Lekker Leven-pizza'. En als knipoog naar de afgelopen jaren maakt hij ook nog een uitsmijterpizza. Voor iedereen die normaal gesproken alleen het recept leest: bekijk vandaag vooral ook de video. Nog één keer genieten van dit topduo. Hugo en Froukje, bedankt voor alles!

Pizza Bella Vita (Lekker leven pizza) 

  • 4 pizza’s
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur rijzen deeg

Ingrediënten:

Deeg

  • 1 zakje instant gist
  • 400 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 1 theelepel zout
  • Circa 235 ml lauwwarm water

Tomatensaus 

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teen knoflook
  • Zout en chilivlokken

Topping 

  • 1 bol mozzarella
  • Gorgonzola picante
  • 2 varkenssaucijzen (verse worst)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 venkel
  • Taggische olijven
  • Parmezaanse kaas
  • 2 takken rozemarijn

Extra nodig: schone doek, staafmixer, pizzasteen of hete bakplaat, pizzaschep of bakpapier, fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Roer met een garde de gist door de bloem. Roer het zout erdoor en voeg het water erbij. Meng en kneed op het werkblad in circa 10 minuten tot een soepel deeg.

Stap 2: Verdeel het deeg in 4 porties, maak bollen. Leg op een met bloem bestoven grote plank of werkblad. Dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen, of tot het volume is verdubbeld.

Stap 3: Maak intussen de tomatensaus: pel en rasp de knoflook boven de tomaten. Roer door en maak op smaak met oregano zout en chilivlokken. Pureer als je een gladde saus wilt.

Stap 4: Verwarm de oven voor op de hoogste stand (pizzastand of onderbovenwarmte) met de pizzasteen of eventueel bakplaat in de oven, zodat die heet wordt. 

Stap 5: Druk, op een met bloem bestoven werkblad, het deeg uit tot 4 pizzabodems. Laat de randen met rust, zodat je een opstaande rand houdt.

Stap 6: Verdeel er een dun laagje saus over en beleg met plakjes mozzarella, stukjes worstvlees en gorgonzola. 

Stap 7: Schaaf dunne plakjes venkel en verdeel deze met de olijven en een beetje venkelzaad over de pizza. Rasp er Parmezaanse kaas over.

Stap 8: Ris en hak de rozemarijnnaalden fijn en strooi over de pizza. 

Stap 9: Schuif de pizza in de oven en bak 6-10 minuten.

Snelle pizza calzone met geitenkaas of gorgonzola
Lees ook

Snelle pizza calzone met geitenkaas of gorgonzola

Uitsmijterpizza’s 

  • 6 kleine pizza's
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur rijzen deeg

Ingrediënten:

Deeg

  • 400 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 1 zakje instant gist
  • 1 theelepel zout
  • Circa 235 ml lauwwarm water

Tomatensaus 

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teen knoflook
  • Zout en chilivlokken

Beleg

  • 6 eetlepels ricotta
  • 1 citroen
  • 6 eieren
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • Truffel (vers of plakjes truffel olie uit een potje)

Extra nodig: schone doek, staafmixer, bakplaat, bakpapier, fijne rasp

Bereidingswijze 

Stap 1: Roer met een garde de gist door de bloem. Roer het zout erdoor en voeg het water erbij. Meng en kneed op het werkblad in circa 10 minuten tot een soepel deeg.

Stap 2: Verdeel het deeg in 6 porties, maak bollen. Leg op een met bloem bestoven plank of werkblad. Dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen, of tot het volume is verdubbeld.

Stap 3: Maak intussen de tomatensaus: pel en rasp de knoflook boven de tomaten. Roer door en maak op smaak met oregano zout en chilivlokken. Pureer als je een gladde saus wilt.

Stap 4: Meng in een andere kom de ricotta met de rasp van ½ citroen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 240°C (pizzastand of onderbovenwarmte) met de bakplaat in de oven, zodat die heet wordt. 

Stap 6: Druk, op een met bloem bestoven werkblad, het deeg uit tot 6 pizzabodems. Laat de randen met rust, zodat je een opstaande rand houdt. Leg de pizzabodems op een stuk bakpapier. 

Stap 7: Beleg tot de opstaande rand met tomatensaus en verdeel de ricotta erover. 

Stap 8: Trek het bakpapier op de hete bakplaat en bak 5 minuten in de oven.

Stap 9: Haal de pizza’s uit de oven en breek op elke pizza een ei. Bak nog 5 minuten in de oven. 

Stap 10: Rasp de kaas over de pizza en beleg met plakjes truffel. Snijd eventueel de eidooiers in met een mesje en serveer. 

TIP: laat het deeg op een warme plek rijzen; bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming of op een zonnig plekje in of rondom huis. Op een koude plek zal het langzamer rijzen. De ideale temperatuur voor het laten rijzen is 23-28°C.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin: Lekker LevenEigen Huis & Tuin Lekker Leven