Leuk (f)eitje

Zo komt die grijze waas op je hardgekookte ei (en zo kun je het voorkomen)

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Zo komt die grijze waas op je hardgekookte ei (en zo kun je het voorkomen)
RTL

Bij een goed hardgekookt ei hoort natuurlijk een mooie gele dooier. Minder appetijtelijk is het wanneer je een ei pelt en er ineens een grijzige waas over de dooier ligt. Je eerste gedachte is misschien dat het ei niet meer vers is, maar dat is een misverstand. In dit artikel lees je wat er écht aan de hand is als je eidooier grijs of blauw verkleurt. We hebben alvast goed nieuws: het ei is nog prima te eten.

In de (school)kantine, de supermarkt of in hotels: het lijkt alsof het eigeel voornamelijk grijs kleurt als je op plekken bent waar eieren soms wel dagen kunnen liggen. Niets is minder waar. Dat het grijs of zelfs blauw kleurt heeft alles te maken met een scheikundige reactie. 

Zo zit dat!

Zoöloog Luis Villazon legt bij BBC Science Focus uit hoe dat precies zit. "De grijze gloed ontstaat door de reactie van twee stofjes: zwavel (zit in eiwit) en ijzer (zit in eigeel)."

"Als het ei té heet wordt (boven de 70 graden), dan maakt het zwavel ook het stofje waterstofsulfide aan. Dat stofje reageert met het ijzer in de dooier. Samen vormen ze een nieuw stofje: ijzersulfide en dat geeft de dooier een blauw-grijze kleur."

Liever geen grijze gloed?

Volgens Villazon ziet het verschijnsel er misschien vies uit, maar hij benadrukt dat het echt niet slecht voor je is. Je kunt het ei nog steeds eten. Wil je die kleur voorkomen? Dat kan je volgens de zoöloog het beste doen door het ei na het koken dírect te laten schrikken onder de koude kraan. Een tweede manier is om het ei op een minder hoge temperatuur te koken. De derde optie is om het ei minder lang te laten koken: hoe langer je het ei kookt, hoe meer kans op een grijze dooier. 

6 manieren om te checken of een ei nog vers is
Lees ook

6 manieren om te checken of een ei nog vers is

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
RTL WonenRTL WonenKokenGezondheidVoedingKip