Koken met Hugo!

Makkelijke en snelle Hainankip met groenten en rijst

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Makkelijke en snelle Hainankip met groenten en rijst
RTL

Omdat het dinsdag is maakt Hugo vandaag weer iets in de categorie: makkelijk, snel en óók nog eens lekker. Namelijk Hainankip. Dit is een gerecht met – uiteraard – kip en onder andere gember, lente-ui en rijst. Het is een heerlijk fris en licht gerecht én je kunt binnen een halfuur aan tafel. Ideaal!

Kip met gember, lente-ui en rijst – snelle Hainankip

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 8 cm gemberwortel
  • 1 bos lente-uien
  • 400 gr. kipfilets
  • zout en peper
  • 300 gr. pandanrijst
  • 1 klein teentje knoflook
  • 4 eetlepels neutrale olie
  • 200 gr. bimi
  • 250 gr. Shanghai paksoi
  • 8 snackkomkommers
  • light soy sauce
  • sesamolie
  • hete chilisaus (bv. sriracha of crispy chili oil)

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil en snijd de helft van de gember in plakken en snijd de helft van de lente-uien in ringetjes.

Stap 2: Doe de kipfilets met de gemberplakken en gesneden lente-ui in een pan. Voeg 1 liter water en een goeie snuf zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 15 à 20 minuten pocheren, oftewel het nét niet laten koken op circa 90˚C. 

Stap 3: Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar, of lees hier hoe het eigenlijk hoort. Hak ondertussen de overige lente-uien heel fijn. Rasp de knoflook erboven en schil en rasp de gember erboven. Voeg dan een snuf zout toe. Doe het mengsel daarna over in een kommetje.

Tip: Je kunt ook alles hakken in het hakmolentje van de staafmixer. 

Stap 4: Verhit de olie in een pan en schenk de hete olie over het gembermengsel. Schep om en laat afkoelen.

Stap 5: Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon. Kook vervolgens de groenten er beetgaar in.

Stap 6: Snijd de kip en komkommer in plakken. Breng de bouillon op smaak met sojasaus en een paar druppels sesamolie.

Stap 7: Verdeel de rijst, kip en groenten op de borden. Lepel daarna een beetje bouillon en het gember-lente-uimengsel erover.

Stap 8: Geef er sojasaus en hete chilisaus als smaakmakers bij. Serveer de overige bouillon er in een kommetje bij als drinkbouillon.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken