Makkelijke en snelle Hainankip met groenten en rijst

Omdat het dinsdag is maakt Hugo vandaag weer iets in de categorie: makkelijk, snel en óók nog eens lekker. Namelijk Hainankip. Dit is een gerecht met – uiteraard – kip en onder andere gember, lente-ui en rijst. Het is een heerlijk fris en licht gerecht én je kunt binnen een halfuur aan tafel. Ideaal!
Kip met gember, lente-ui en rijst – snelle Hainankip
- Hoofdgerecht voor 4 personen
 - Bereidingstijd: circa 30 minuten
 
Ingrediënten:
- 8 cm gemberwortel
 - 1 bos lente-uien
 - 400 gr. kipfilets
 - zout en peper
 - 300 gr. pandanrijst
 - 1 klein teentje knoflook
 - 4 eetlepels neutrale olie
 - 200 gr. bimi
 - 250 gr. Shanghai paksoi
 - 8 snackkomkommers
 - light soy sauce
 - sesamolie
 - hete chilisaus (bv. sriracha of crispy chili oil)
 

Bereidingswijze:
Stap 1: Schil en snijd de helft van de gember in plakken en snijd de helft van de lente-uien in ringetjes.
Stap 2: Doe de kipfilets met de gemberplakken en gesneden lente-ui in een pan. Voeg 1 liter water en een goeie snuf zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 15 à 20 minuten pocheren, oftewel het nét niet laten koken op circa 90˚C.
Stap 3: Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar, of lees hier hoe het eigenlijk hoort. Hak ondertussen de overige lente-uien heel fijn. Rasp de knoflook erboven en schil en rasp de gember erboven. Voeg dan een snuf zout toe. Doe het mengsel daarna over in een kommetje.
Tip: Je kunt ook alles hakken in het hakmolentje van de staafmixer.
Stap 4: Verhit de olie in een pan en schenk de hete olie over het gembermengsel. Schep om en laat afkoelen.
Stap 5: Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon. Kook vervolgens de groenten er beetgaar in.
Stap 6: Snijd de kip en komkommer in plakken. Breng de bouillon op smaak met sojasaus en een paar druppels sesamolie.
Stap 7: Verdeel de rijst, kip en groenten op de borden. Lepel daarna een beetje bouillon en het gember-lente-uimengsel erover.
Stap 8: Geef er sojasaus en hete chilisaus als smaakmakers bij. Serveer de overige bouillon er in een kommetje bij als drinkbouillon.


