Brunchplank met 3 soorten bagels: zalm, eiersalade en cranberry-kaneel

Vandaag staat de borrelplank helemaal in thema van de bagel. Een heerlijke brunchplank met hartige én zoete bagels. Ga je voor de bagel zalm, de bagel met eiersalade of de cranberry-kaneelbagel met ricotta en appel?
In dit artikel begin je met het maken van de bagels zelf, daarna komen de recepten van de belegde bagels met gerookte zalm en eiersalade en als laatste ga je weer zelf je bagel maken maar dit keer zijn het zoete cranberrykaneelbagels met ricotta en appel. Succes en vooral veel plezier met het maken!
Bagels basisrecept
- Ontbijt/brunch voor 8 bagels
- Bereidingstijd: 55 minuten in totaal
- 10 minuten bereiden
- 20 minuten rusten
- 25 minuten in de oven
Ingrediënten:
- 450 gr. zelfrijzend bakmeel + extra voor het rollen
- 350-375 gr. Griekse yoghurt 10% vet
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 3 eetlepels topping naar keuze: sesamzaad, pompoenpitten, maanzaad, grof zout, kummel
Extra benodigdheden:
- bakplaat met bakpapier
- bakkwast

Bereidingswijze:
Stap 1: Meng het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt, zout en 1 ei en kneed het in 5 minuten tot een soepel deeg. Leg het in een kom, dek af met een bord en laat het deeg 20-30 minuten rusten.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 200 °C (onder- en bovenwarmte).
Stap 3: Verdeel het deeg in 8 stukken en maak er bolletjes van. Maak een flink gat in het midden en zorg dat deze niet te klein is. Hou als richtlijn 6 cm doorsnee aan, anders bakt de bagel dicht.
Tip: Maak van het deeg eerst een dikke rol van en snij het daarna in 8 gelijke stukken.
Stap 4: Klop het tweede ei los, kwast dit over de bovenkant van de bagel en strooi er eventueel een topping over.
Stap 5: Bak de bagels circa 20 minuten in de oven totdat ze lichtbruin en gaar zijn.
Bagels met gerookte zalm
- Ontbijt/brunch voor 4 bagels
- Bereidingstijd: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 4 bagels
- bosje bieslook
- 60 gr. roomkaas
- zout en peper
- 125 gr. wilde gerookte zalm
- 2 eetlepels kappertjes

Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de bagel open en snijd de bieslook heel fijn.
Stap 2: Meng de roomkaas met de bieslook en zout en peper.
Stap 3: Smeer het roomkaasmengsel royaal op de bagels. Beleg met zalm en maak het af met kappertjes.
Bagels met eiersalade
- Onbijt/brunch voor 4 bagels
- Bereidingstijd: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 4 bagels
- 5 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- 1-2 theelepels kerriepoeder
- 1 snufje cayennepeper
- zout en peper
- handje tuinkers

Bereidingswijze:
Stap 1: Kook de eieren in 7-8 minuten hard. Spoel af met koud water en pel ze.
Leuk weetje: Kippen die witte oorlellen hebben leggen witte eieren en kippen met rode lellen leggen bruine eieren.
Stap 2: Rasp 3 eieren met een grove rasp en meng dit in een kom met mayonaise, kerrie, cayennepeper en wat zout en peper.
Stap 3: Knip de tuinkers.
Stap 4: Smeer de eiersalade op de bagel. Rasp met een fijne rasp het laatste ei erover en bestrooi met tuinkers.
Cranberrykaneelbagels met ricotta en appel
- Ontbijt/brunch voor 8 bagels
- Bereidingstijd: circa 10 minuten + 25 minuten in de oven
Ingrediënten:
Bagel
- 450 gr. zelfrijzend bakmeel + extra voor rollen
- 350-375 gr. Griekse yoghurt 10% vet
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- 60 gr. cranberries
- 1½ theelepel kaneel
Beleg
- 125 gr. ricotta
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 60 gr. ongezouten pecannoten
- 2 Granny Smith appels
- kaneel
Extra benodigdheden:
- bakplaat met bakpapier
- bakkwast

Bereidingswijze:
Stap 1: Meng het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt, zout en 1 ei en kneed het in 5 minuten tot een soepel deeg.
Stap 2: Meng de cranberries en de kaneel door het deeg. Leg het in een kom, dek af met een bord en laat het deeg 20-30 minuten rusten.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 200 °C (onder- en bovenwarmte).
Stap 4: Verdeel het deeg in 8 stukken en maak er bolletjes van. Maak een flink gat in het midden en zorg dat deze niet te klein is. Hou als richtlijn 6 cm doorsnee aan, anders bakt de bagel dicht.
Tip: Maak er eerst een dikke rol van en snij daarna het deeg in 8 gelijke stukken.
Stap 5: Klop het tweede ei los en kwast dit over de bovenkant van de bagel.
Stap 6: Bak de bagels circa 20 minuten in de oven totdat ze lichtbruin en gaar zijn.
Stap 7: Snijd de bagel open. Besmeer met een laag ricotta en lepel er honing over.
Stap 8: Hak de pecannoten grof en snijd de appel in hele dunne plakjes.
Stap 9: Leg de noten op de ricotta en maak af met een waaier van de appel en een snufje kaneel.
