Koken met Hugo!

Zweedse borrelplank met rivierkreeftjes, gehaktballetjes en cake

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Zweedse borrelplank met rivierkreeftjes, gehaktballetjes en cake
RTL

Hugo heeft een waanzinnige reis gemaakt naar Zweden en laat jou lekker meegenieten met zijn Zweedse borrelplank. Hij maakt er een kreeftenfestijn van met de rivierkreeftjessalade op knäckebröd én voegt ook een zoete cake toe om zoveel mogelijk smaakzintuigen te prikkelen.

Het recept bestaat uit drie onderdelen. Hugo begint met het maken van de bosbessencake en gaat vervolgens aan de slag met de Zweedse gehaktballetjes en het knäckebröd met rivierkreeftjessalade.

Bosbessencake

  • Bereiding: circa 1 uur + afkoelen

Ingrediënten:

  • 125 gr. roomboter (op kamertemperatuur)
  • 160 gr. suiker
  • 2 eieren
  • 125 gr. crème fraîche
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 220 gr. zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 150 gr. bosbessen of blauwe bessen (eventueel uit de diepvries)
  • poedersuiker voor het bestrooien

Extra benodigdheden:

  • ronde springvorm doorsnede 20 cm
  • bakpapier
  • keukenmachine met garde of handmixer
  • fijn zeefje

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht). Bekleed de vorm met bakpapier.

Stap 2: Mix de boter met de suiker licht en romig.

Stap 3: Mix één voor één de eieren erdoor.

Stap 4: Mix de crème fraîche, vanille-extract, kaneel, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout erdoor.

Stap 5: Meng de bessen door het beslag en giet het beslag over in de springvorm. Bak het circa 45 minuten in de oven.

Stap 6: Laat de cake afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snijd in punten. Je kunt de cake eventueel garneren met blauwe bessen.

Zweedse gehaktballetjes

  • Borrelplankgerecht voor 6-8 personen
  • Bereiding: 20-25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bos bieslook
  • 1 gekookte kruimige aardappel
  • 500 gr. half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 50-75 gr. paneermeel
  • 1 theelepel gemalen piment
  • zout en peper
  • 40 gr. roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml runderbouillon

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de helft van de bieslook fijn en prak de aardappel tot kruim.

Stap 2: Meng de bieslook en aardappel met het gehakt, het ei, paneermeel, piment, zout en peper. Voeg eventueel meer paneermeel toe.

Tip: Je kan het gehakt het beste met een schone hand kneden om op deze manier de vochtigheid aan te voelen. Hierdoor kan je beslissen hoeveel paneermeel je vervolgens nodig hebt. 

Stap 3: Kneed het mengsel goed door en draai kleine gehaktballen.

Stap 4: Verhit de boter in een hapjespan en bak de balletjes rondom mooi bruin aan.

Stap 5: Voeg de mosterd, bouillon en room bij de gehaktballen. Laat het ongeveer 15 minuten stoven tot de gehaktballen gaar zijn en de saus wat is ingekookt.

Stap 6: Snijd de overige bieslook fijn. Doe de gehaktballen op een schaal en bestrooi met de bieslook.

Knäckebröd met rivierkreeftjessalade 

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 200 g gekookte rivierkreeftjes (koeling)
  • 1 klein bosje dille
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 citroen
  • 1 pak knäckebröd
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • broodrooster
  • fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de rivierkreeftjes in stukjes en snijd de dille fijn. Houdt wat takjes achter voor de garnering.

Stap 2: Meng de crème fraîche met de dille, een beetje citroenrasp, citroensap en de rivierkreeftjes. Breng op smaak met zout.

Stap 3: Breek het knäckebröd in stukken en schep de salade erop. Decoreer met takjes dille en maal er wat peper overheen.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept