Koken met Hugo!

Pasta met knoflookpeperolie (pasta con aglio olio e peperoncino) en een sperziebonensalade

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
Pasta met knoflookpeperolie (pasta con aglio olio e peperoncino) en een sperziebonensalade
RTL

Een simpel en goedkoop pastagerecht, maar zeker niet minder lekker. Twee woorden die als muziek in de oren klinken na een productieve dag. Het is een Italiaanse pasta die licht pittig bereid wordt met knoflook. Met als toevoeging een sperziebonensalade met een tomatendressing.

Het recept bestaat uit twee onderdelen. Hugo begint met het maken van de Italiaanse pasta. Vervolgens maakt hij de sperziebonensalade. Ook geeft Hugo naar eigen zeggen nog een 'zoutcollege'. Alle tips en inspiratie rondom zout zijn verder in het artikel te lezen.

Pasta met knoflookpeperolie

  • (vegan) hoofdgerecht voor 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. spaghetti
  • 2-3 tenen knoflook
  • 80 ml olijfolie
  • 1 klein peperoncino pepertje of ½ theelepel chilivlokken
  • 1 bos bladpeterselie
  • zoutvlokken (fleur de sel of maldonzout)

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing al dente (beetgaar) in kokend, gezouten water.

Stap 2: Plet en pel de knoflook en doe de knoflook met de olie en het pepertje in een pan. Verwarm zachtjes tot de knoflook licht gaat kleuren.

Stap 3: Snijd intussen de peterselie fijn.

Stap 4: Vis de knoflook uit de pan.

Stap 5: Giet de spaghetti af, laat goed uitlekken en meng met de helft van de peterselie door de olie uit de pan.

Stap 6: Breng op smaak met wat zoutvlokken en schep op de borden.

Stap 7: Bestrooi met de overige peterselie.

Tip: Je hebt geraffineerd (gezuiverd) en ongeraffineerd (natuurlijk) zout. Geraffineerd zout is zeewater dat ingekookt is. Je krijgt dan grove en harde zeezout korrels. Bij ongeraffineerd zout krijg je de sel de gris, fleur de sel en de maldon. De sel de gris is een grove korrel, de fleur de sel is een fijne, aromatische zoutvlok en de maldon zijn zoutvlokken met een holle piramidevorm. Drie soorten zout die kaas over de pasta kunnen vervangen. 

Je kunt deze pasta met nog wat extra opties verrijken. Dit zijn de variaties:

  • Met zeekraal: Verwarm zeekraal een minuutje mee in de olie. Gebruik dan wel minder zout in het gerecht.
  • Met kaas: Bestrooi eventueel met een beetje Parmezaan of Pecorino. Gebruik dan wel minder zout in het gerecht.
  • Laat de peper weg als er kleine kinderen mee eten. Dan heet het gerecht pasta con aglio e olio.

Sperziebonensalade met tomatenvinaigrette

  • (vegan) salade voor 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. sperziebonen
  • 50 gr. pijnboompitten of geschaafde amandelen
  • 2 tomaten
  • 1 sjalotje
  • 1 bosje basilicum
  • 75 g olijven zonder pit
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • 6-8 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een pan water aan de kook en maak de sperziebonen schoon. Breek ze eventueel doormidden en kook ze beetgaar in circa 5 minuten.  

Stap 2: Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.

Tip: Voeg een beetje zout toe aan de pijnboompitten in de koekenpan. De olie uit de pijnboompitten komt een beetje los en dat mengt zich met het zout. Hierdoor heb je een licht zout nootje wat een lekkere toevoeging is aan de frisse salade. 

Stap 3: Snijd de tomaten in kleine blokjes en pel en snipper de sjalot ragfijn.

Stap 4: Pluk en scheur de basilicumblaadjes en snijd de olijven – als je wilt – wat kleiner.

Stap 5: Klop een dressing van de azijn en olie. Meng de tomaat, olijven, basilicum en sjalot erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Stap 6: Schep de bonen door het mengsel en bestrooi de salade met de pijnboompitten.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept