Romige paddenstoelenpasta en andijviesalade met peer en spekjes
Hugo is tijdelijk druk met een ander project en daarom staan we voorlopig in de keuken met de fantastische chef Samuel en binnenkort ook weer met Sandra Ysbrandy! Samuel maakt vandaag een heerlijke, romige pasta met de ultieme vegetarische smaakmaker: paddenstoelen, verrijkt met verse salie uit de moestuin. Ook haalde hij daar andijvie vandaan voor een lekkere salade met peer en spek.
Samuel’s menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het maken van de romige paddenstoelenpasta en onderaan het artikel vind je de bereidingswijze en benodigde ingrediënten voor de andijviesalade.
Romige paddenstoelenpasta
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 30 gr. gedroogd eekhoorntjesbrood (ook wel bekend als cèpes of porcini)
- 200 ml warm water
- zout en peper
- 1-2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- neutrale olijfolie
- 300 gr. gemengde verse paddenstoelen
- 10 blaadjes salie
- 1 gedroogde chilipeper
- 1 citroen
- 2 eidooiers
- 120 gr. parmezaanse kaas
- 400 gr. penne
Extra benodigdheden: paddenstoelenborsteltje (of keukenpapier)
Bereidingswijze
Stap 1: Week het eekhoorntjesbrood in 200 ml warm water.
Tip: Eekhoorntjesbrood mag je lang niet overal plukken. Ze kunnen behoorlijk giftig zijn als je de verkeerde plukt! Als je zelf op zoek gaat naar paddenstoelen, ga dan altijd met een kenner op pad.
Stap 2: Breng een pan water met een snuf zout aan de kook.
Stap 3: Pel en snipper de sjalot en pel en snijd de knoflook fijn.
Stap 4: Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 2-3 minuten.
Stap 5: Snijd intussen de verse paddenstoelen in stukken. Voeg deze vervolgens toe aan de pan en bak op hoog vuur.
Stap 6: Haal het eekhoorntjesbrood uit het water, knijp het uit en bak mee. Bewaar en zeef het vocht met een fijne zeef
Wist je dat paddenstoelen van nature een rijke umamismaak hebben en een vlezige structuur? Umami is afkomstig van het Japanse woord 'umai' (heerlijk), en wordt gebruikt als de vijfde basissmaak in gerechten.
Stap 7: Snijd de saliebladeren en peper fijn en voeg toe aan de pan.
Stap 8: Rasp en pers de halve citroen boven de pan.
Tip: Het is raadzaam om de citroen eerst te wassen wanneer je de schil gaat gebruiken. Niet-biologische citroenen kunnen namelijk pesticiden bevatten.
Stap 9: Als de paddenstoelen mooi gebakken zijn blus je ze af met het vocht van het eekhoorntjesbrood.
Stap 10: Kook intussen de pasta net gaar in het kokende water.
Stap 11: Rasp 75 gram van de kaas en meng met de eidooiers en flink wat zwarte peper.
Stap 12: Haal de pannen van het vuur. Neem wat soeplepels van het pastavocht en meng het door de saus.
Stap 13: Giet de pasta daarna af en meng de pasta met de saus en het eidooiermengsel.
Stap 14: Proef en voeg eventueel nog extra zout en peper toe. Serveer de pasta direct in diepe borden en rasp er nog wat extra kaas over.
Andijviesalade met peer en spek
- Salade voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. ontbijtspekblokjes
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- zout en peper
- 1 sjalotje
- ½ krop andijvie
- 1 flinke handpeer
Bereidingswijze
Stap 1: Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan.
Stap 2: Meng in een kom de mosterd en azijn en voeg al kloppend de olie erbij, zodat er een gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Tip: In dit recept maakt het niet uit welke soort azijn je gebruikt. Samuel gebruikt witte wijnazijn, maar het kan bijvoorbeeld ook rode azijn zijn. Gebruik vooral wat jij in huis hebt en waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Stap 3: Pel en snipper de sjalot ragfijn en meng door de dressing.
Stap 4: Was de andijvie en scheur of snijd het andijvieblad in stukken.
Stap 5: Schil de peer en snijd in stukjes.
Stap 6: Maak de andijvie en peer vlak voor serveren aan met de dressing, door de stukken door de dressing te husselen in een kom.
Stap 7: Leg het op een schaal en verdeel het spek erover.