Aardappelsalade met gerookte makreel en Amsterdamse uitjes

De maandag vraagt om een lekker, gezond én makkelijk recept. Vandaag maakt Samuel een aardappelsalade met makreel en appel. Als extra voegt hij er nog komkommer en koolrabi bij. Dat wordt smullen!
Het recept bestaat uit twee onderdelen. Als eerste lees je hoe Samuel Amsterdams zuur (Amsterdamse uitjes) maakt met verschillende soorten uitjes. Verderop in het artikel is te lezen hoe je de aardappelsalade met gerookte makreel bereidt.
Amsterdamse uitjes
- Bereiding circa 15 minuten + afkoelen
Ingrediënten:
- 400 gr. kleine uitjes (zilveruitjes, sjalotten of gewone uien)
- 1 verse kurkumawortel
- 400 ml witte wijnazijn
- 175 gr. suiker
- Zout
- 1 theelepel zout
- 3 pimentkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterdzaad
Extra benodigdheden:
- schone pot
Bereidingswijze
Stap 1: Pel de kleine uitjes en laat die heel of halveer en pel sjalotten en snijd die in kwarten, OF halveer, pel en snijd gewone uien in smalle parten of halve ringen.
Stap 2: Snijd de kurkuma in stukjes.
Stap 3: Breng in een steelpan de azijn met de suiker, kurkuma en een goeie snuf zout aan de kook en verwarm tot de suiker is opgelost.
Stap 4: Doe de ui/sjalot met de piment, laurier en mosterdzaad in een pot en schenk het hete azijnmengsel erop. Laat afkoelen en minstens een dag intrekken. Bewaar in de koelkast.
Tip: Je kunt eventueel de uien 5 minuten koken in het azijnmengsel, dat versnelt het zoetzuur maken en zachter worden van de uien, waardoor je ze eerder kunt eten.

Aardappelsalade met gerookte makreel
- Maaltijdsalade 4 personen
- Bereiding circa 25 minuten
Ingrediënten:
- 700 gr. vastkokend aardappels
- peper en zout
- 1 koolrabi
- 1 eetlepel ingelegde jalapeño
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels zure room
- 1 bos dille
- 1 bosje bieslook
- 1 citroen
- 2 zoetzure appels
- ½ komkommer
- 300 gr. gerookte makreelfilet (geplukt van 1 hele makreel)
- Amsterdamse uien (zie recept)
Extra benodigdheden:
- fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Was en snijd de aardappels in stukjes van 2 cm. Kook in water met zout in circa 10 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen.
Stap 2: Schil en snijd de koolrabi in blokjes van 1 cm.
Stap 3: Hak de jalapeño fijn en doe in een kom met de mayonaise en zure room.
Stap 4: Snijd de dille en bieslook fijn en voeg het meeste toe aan de kom en houd wat achter voor garnering. Meng alles en breng op smaak met zout, peper, rasp en sap van een halve citroen.
Stap 5: Haal de klokhuizen uit de appels en de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de appel en komkommer in blokjes.
Stap 6: Schep de aardappels, appel, komkommer en koolrabi door de dressing.
Stap 7: Schep de salade op de borden, pluk de vis en leg dit op de salade. Bestrooi vervolgens met wat achtergehouden dille en bieslook en serveer er de Amsterdamse uien bij.