Venkelsoep met witte bonen en mediterraans brood
Vandaag maakt Samuel een heerlijk veganistisch recept. Hij bereidt een venkelsoep met witte bonen en nog meer lekkere ingrediënten én maakt er een mediterraans broodje bij.
Dit recept bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de venkelsoep met witte bonen, en verderop in dit artikel lees je hoe je het mediterraans broodje maakt.
Venkelsoep met witte bonen
- Soep 4 personen
- Bereiding circa 40 minuten
Ingrediënten
- 2-3 sjalotten
- 400 gr. venkel met groen loof
- 1 rode chilipeper
- 300 gr. kruimige aardappels
- Neutrale olijfolie
- 3 takjes tijm
- 3 tenen knoflook
- 1 blik cannellinibonen (400 gr.)
- 1,5 liter groentebouillon
- Zout
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
Extra benodigdheden:
- staafmixer
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de sjalotten, snijd 300 gr. van de venkel fijn en houd de overige venkel en het venkelloof achter.
Stap 2: Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan en fruit de venkel en sjalot.
Stap 3: Haal de zaadlijst uit de helft van de peper en snijd de peper fijn. Voeg dit toe aan de pan.
Stap 4: Schil en snijd intussen de aardappel in kleine blokjes en voeg dit toe aan de pan.
Stap 5: Pel en snijd de knoflook fijn en voeg dit samen met de tijm toe aan de pan. Fruit dit een minuutje mee.
Stap 6: Blus af met de bouillon, voeg de bonen toe en breng aan de kook.
Stap 7: Draai het vuur laag en laat de soep ruim 20 minuten zachtjes koken.
Stap 8: Pureer de soep met de staafmixer. Breng eventueel op smaak met zout.
Stap 9: Schaaf of snijd de achtergehouden venkel dun en snijd de andere helft van de chilipeper in ringetjes.
Stap 10: Meng in een kommetje de venkel met de chili en venkelgroen en maak aan met zout, peper en citroensap. Masseer even goed in met je handen, zo wordt de venkel snel gepekeld.
Stap 11: Verdeel de soep over 4 kommen. Schep het venkelslaatje in de soep en druppel er wat olijfolie over.
Mediterraans brood
- 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 100 gr. blanke amandelen
- ½ eetlepel venkelzaad
- 1-2 teen knoflook
- 100 gr. zongedroogde tomaten op olie
- Paar takken basilicum
- Olijfolie extra vergine
- Zout en chilivlokken
- 1 stokbrood, ciabatta of rond stevig brood
Extra benodigdheden:
- hakmolentje
- bakkwast
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan. Haal uit de pan. Rooster het venkelzaad in dezelfde pan tot het gaat geuren.
Tip: Blijf bij het roosteren van de amandelen in de buurt, ze verbranden erg snel!
Stap 3: Pel de knoflook en maal dit samen met de amandelen, venkelzaad, gedroogde tomaten, basilicum, een scheut olie, zout en snuf chilivlokken in het hakmolentje.
Stap 4: Maak sneetjes in het brood, maar snijd niet helemaal door. Stop het tomatenmengsel tussen de sneetjes in het brood en bestrijk het brood met een beetje water.
Stap 5: Bak het brood 7-10 minuten in de oven.