Rijstnoedelsalade met aubergine en kimchi
Vandaag duikt Samuel de Aziatische keuken in en zet een heerlijke vegetarische rijstnoedelsalade op tafel mét een lekker dessert toe! Dat wordt smullen!
Het gerecht bestaat uit verschillende onderdelen, we beginnen met de rijstnoedelsalade met aubergine en kimchi. Verderop in het artikel vind je de bereidingswijze en benodigde ingrediënten voor het dessert.
Rijstnoedelsalade met aubergine en kimchi
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 400 gr. rijstnoedels
- 75 gr. kimchi
Dressing
- 75 gr. kimchi
- 1 teen knoflook
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 theelepel suiker
Krokante bosui-topping
- 1 bosje bosuien
- 1 theelepel chilivlokken
- 125 ml neutrale olie
Extra benodigdheden:
- stoompan of stoommand
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng water aan de kook in een stoompan of een pan waar je je stoommand op zet.
Stap 2: Halveer de aubergines over de lengte, leg in de stoommand en stoom in 15-20 minuten gaar. Laat iets uitlekken.
Stap 3: Kook intussen de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze vervolgens af en spoel af onder de koude kraan.
Stap 4: Snijd 75 gr. kimchi fijn.
Stap 5: Pureer de gesneden kimchi met 1 teen knoflook, sojasaus, rijstazijn, sesamolie, neutrale olie en suiker in het hakmolentje.
Stap 6: Proef en breng eventueel op smaak met zout.
Stap 7: Pel en snijd 1 teen knoflook in zo dun mogelijke plakjes.
Stap 8: Snijd de bosuien in dunne ringen, houd een handje groen apart.
Stap 9: Verwarm de 125 ml olie en bak hierin op laag vuur in een steelpan de meeste bosui met de knoflookplakjes, chilivlokken knapperig.
Stap 10: Zeef de bosui, knoflook en chili uit de olie en bewaar de olie.
Stap 11: Spreid de bosui en knoflook uit op keukenpapier en laat afkoelen, alles wordt dan nog iets knapperiger.
Stap 12: Snijd de gestoomde aubergines in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Snijd de overige kimchi grof.
Stap 14: Meng voorzichtig in een grote kom de aubergine, noedels, kimchidressing, de achtergehouden bosui, kimchi en een paar eetlepels bosui-knoflook-olie.
Stap 15: Verdeel de noedels over 4 borden of kommen en bestrooi met de krokante bosui-topping.
Vanille-ijs met toffeesaus en pinda
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 125 gr. bruine basterdsuiker
- 100 ml slagroom
- 75 gr. roomboter
- 1-2 eetlepels sojasaus
- 50 gr. pinda’s
- 1 rijpe mango
- Vanille-ijs
Extra benodigdheden:
- ijsbolletjesknijper
- 4 ijscoupes
Bereidingswijze:
Stap 1: Doe de basterdsuiker, slagroom, roomboter en sojasaus in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken.
Stap 2: Hak de pinda’s grof. Schil en snijd de mango in blokjes.
Stap 3: Doe de mango en bollen ijs in ijscoupes, lepel de saus erover en bestrooi met de gehakte pinda’s.