Koken met Samuel!

Walnoot-karameltaart én bijpassende bonbons

·Aangepast:
Walnoot-karameltaart én bijpassende bonbons
RTL

Vandaag maakt Samuel een lekkere walnoot-karameltaart voor in het weekend. Als extraatje maakt hij er ook nog heerlijke walnoot-karamelbonbons bij. Krijg je hier trek van? Aan de slag!

Het recept bestaat uit twee onderdelen: de walnoot-karameltaart en de walnoot-karamelbonbons. We beginnen met de taart en verderop in dit artikel vind je de benodigdheden en de bereidingswijze van de bonbons. 

Walnoot-karameltaart

  • Taart voor circa 6-8 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten + paar uur afkoelen

Ingrediënten

  • 175 gr. bloem + extra voor uitrollen
  • 80 gr. koude boter in blokjes
  • 50 gr. kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 2-3 eetlepels ijswater

Vulling:

  • 200 gr. suiker
  • 50 gr. roomboter + extra voor invetten
  • 1 eetlepel miso
  • 250 ml room
  • 200 gr. gepelde walnoten

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • bakkwast
  • taartvorm (20 cm doorsnede)
  • bakpapier
  • blindbakvulling

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm een oven voor op 200°C.

Stap 2: Maal voor het deeg de bloem met koude boter en suiker in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel.

Stap 3: Voeg de eidooier en 2-3 eetlepels ijswater toe en draai kort tot een kruimelig deeg.

Stap 4: Maak er een deegbal van en laat minstens 15 minuten rusten in de koelkast.

Stap 5: Vet de taartvorm in en bestrooi lichtjes met bloem. Rol vervolgens het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van circa 24 cm doorsnede en bekleed de vorm met het deeg.

Stap 6: Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met de blindbakvulling. Bak de taartbodem 10 minuten. Haal de taart vervolgens uit de oven, verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de taart nogmaals 5 minuten.

Stap 7: Laat intussen in een pan met dikke bodem de suiker karamelliseren.

Stap 8: Verwarm de room in een ander pannetje.

Stap 9: Draai het vuur laag en voeg de boter en de miso toe aan de karamel.

Stap 10: Schenk langzaam al roerend de warme room bij de suiker (kijk uit, dit kan gaan spetteren). Blijf goed roeren. Laat in circa 5 minuten inkoken tot een substantie zo dik als vla. Als je een lepel door de pan trekt moet er bijna een streep blijven staan.

Stap 11: Roer de walnoten erdoor en verdeel de vulling over de taartbodem.

Stap 12: Zet in de oven en bak nog 5-10 minuten. Laat helemaal afkoelen en snijd dan in punten.

Walnoot-karamelbonbons

  • 12 stuks
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 24 halve walnoten
  • 100 gr. pure chocolade
  • 2 eetlepels karamelpasta
  • Snuf zeezoutvlokken of fleur de sel
  • 5 eetlepels cacao

Extra benodigdheden:

  • bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Rooster de walnoten lichtbruin in een droge koekenpan of in de oven op 170°C en laat ze vervolgens afkoelen.

Stap 2: Laat de chocolade au bain-marie smelten.

Stap 3: Meng de karamelpasta met een snuf zout.

Stap 4: Plak 2 noothelften met gezouten karamelpasta ertussen op elkaar.

Stap 5: Haal de noten door de gesmolten chocolade en leg op een stuk bakpapier.

Stap 6: Doe de cacao in een diep bord of schaaltje.

Stap 7: Laat de chocolade iets stollen en rol de bonbons vervolgens door de cacao.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Samuel LevieRecept