Ribollita: Toscaanse maaltijdsoep én een tosti met venkelworst
Vandaag maakt Samuel een hele lekkere Italiaanse maaltijdsoep waarbij boerenkool de hoofdrol speelt. Een gezond en winters recept met lekker veel groenten én een lekkere venkelworst-tosti voor erbij. Aan de slag!
Het menu van Samuel bestaat uit twee onderdelen: natuurlijk de rijkgevulde soep, maar daarnaast maakt hij ook nog een venkelworst-tosti. Heerlijk voor naast de soep of om mee te dippen in de soep. Je vindt de bereidingswijze hiervan verderop in dit artikel.
Toscaanse groentesoep - Ribollita
- Maaltijdsoep 4-6 personen
- Bereiding circa 50 minuten
Ingrediënten
- 100 gr. pancetta of ontbijtspek
- Neutrale olijfolie
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 2 takjes salie
- 3 wortels
- 3 stengels bleekselderij
- 1 blik gepelde tomaten
- 250 gr. palmkool, boerenkool of savooienkool
- 400 gr. gekookte cannellinibonen
- 1,5 liter groentebouillon
- Zout en peper
- 250-300 gr. stevig witbrood
- 100 gr. Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de pancetta in blokjes en bak in een scheutje olie aan in een soeppan.
Stap 2: Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan.
Stap 3: Snijd de salie fijn en voeg toe aan de pan.
Stap 4: Maak de wortel en bleekselderij schoon, snijd in blokjes en voeg toe aan de pan en bak even mee.
Stap 5: Voeg de tomaten toe en maak kapot in de pan.
Stap 6: Haal de harde nerven uit de kool en snijd de kool in reepjes. Spoel de bonen af en voeg deze samen met de kool en de bouillon toe aan de pan zodat de groenten onderstaan.
Stap 7: Laat circa 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn.
Stap 8: Breng op smaak met zout en peper.
Stap 9: Breek het brood in stukken. Voeg toe aan de soep, zodat het brood zacht wordt. Laat 5-10 minuten staan.
Stap 10: Schep de soep in kommen of borden, rasp er wat Parmezaanse kaas over en besprenkel met lekkere olijfolie.
Tip: frituur blaadjes salie en dunne plakjes knoflook in een pannetje knapperig en voeg dit eventueel als topping toe aan de soep.
Venkelworst-tosti
- Bijgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 2 venkelworsten (rauw)
- 8 sneetjes casinobrood
- 1 bol mozzarella
- 1 rode chilipeper
- Zout
- Olijfolie
Extra benodigdheden:
- tosti-apparaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Haal het worstvlees uit het vel en verdeel het vlees over 4 boterhammen.
Stap 2: Snijd de mozzarella in plakken en leg op de worst. Bestrooi met zout.
Stap 3: Haal de meeste zaadjes (of alle zaadjes, als je niet zo van pittig houdt) uit de peper en snijd de peper in dunne ringetjes. Verdeel over de mozzarella.
Stap 4: Dek af met de andere boterhammen, bestrijk de buitenkant eventueel met olijfolie en maak tosti’s in het tosti-apparaat.