Waarom je gekookt ei beter niet met een zilveren lepel kunt eten
Eet jij je gekookte ei het liefst met je mooiste zilveren lepeltje? Logisch, want met mooi bestek en servies smaakt je eten immers veel lekkerder. Maar in dit geval blijkt het tegendeel waar te zijn, en kun je je zilveren lepel beter achterwege laten. En dat heeft alles te maken met de smaak, je gezondheid en het behoud van je bestek.
Zilver en gekookt ei zorgen namelijk voor een chemische reactie, waardoor er een onaangename metaalachtige (na)smaak ontstaat.
Zwarte aanslag
Maar dat is nog niet alles. Het eitje geeft niet alleen een vreemde smaak in combinatie met zilveren, maar zorgt ook voor zwarte vlekken op je bestek. Zwavelhoudende voeding (waaronder ei dus) veroorzaakt een chemische reactie waarbij er zilversulfide ontstaat, wat een zwarte kleur heeft. Erg zonde, want deze vlekken verwijder je niet zo gemakkelijk! Zodra het zilver is aangetast zal het nooit helemaal als nieuw zijn.
Ongezond
Het stofje zilversulfide kun je proeven én kan in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Door bestek loop je weliswaar geen risico om hier ernstig ziek van te worden. Toch is het beter om deze stof – waar mogelijk – te vermijden.
Kaviaar
Ook kaviaar krijgt een bittere, metaalachtige smaak wanneer je deze met een zilveren lepel eet. Eet het daarom het liefst direct van de muis van je hand of met een parelmoeren lepel om het luxe imago van dit gerecht helemaal af te maken en het op traditionele wijze te eten.
Alternatieven
Eet ei en kaviaar daarom nooit met een zilveren, metalen of roestvrijstalen lepel. Er zijn genoeg alternatieven om evengoed te genieten van de oorspronkelijke smaak zonder bijsmaak. Kies bijvoorbeeld voor een lepel van (herbruikbaar) plastic, hout, hoorn, parelmoer of porselein.