Chinese borrelplank: bao buns met sticky kip én buns met shiitakes
Een heerlijke borrelplankje in speciaal thema: de Chinese keuken. Met verschillende bao buns, oftewel zachte stoombroodjes met vulling. Eén deel wordt gevuld met shiitakes en de andere broodjes worden gevuld met kleverige kip.
Bao buns met sticky kip
- Borrelhap voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 400 gr. kippendijfilet
- zout
- neutrale olie om in te bakken
- 2 tenen knoflook
- 3 cm gember
- 1 eetlepel oestersaus
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 250 ml water
- 12 bao buns (kant-en-klaar)
- 2 bosuien
- een halve portie ingemaakte groente (recept hieronder)
Extra nodig:
- wok
- fijne rasp
Bereiden:
Stap 1: Snijd de kippendijfilet in repen van 1 centimeter en breng op smaak met zout.
Stap 2: Verhit een scheut olie in een wok en bak de kip ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur.
Stap 3: Pel en rasp de knoflook en de gember boven de pan. Bak kort mee.
Stap 4: Voeg de oestersaus, sojasaus, basterdsuiker en 250 milliliter water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat zachtjes stoven, tot de kip helemaal mals is, het vocht verdampt en een kleverige saus overblijft.
Stap 5: Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.
Stap 6: Stoom, terwijl de kip stooft, de broodjes in een stoompan, -mand of magnetron zoals aangegeven op de verpakking.
Stap 7: Snijd de bosuien in dunne ringen. Zet het vuur uit en roer de bosui door de kip. Beleg de broodjes met de kip en de ingemaakte groente.
Bao buns met shiittakes
- Borrelhap voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr. shiitakes
- neutrale olie
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels hoisin
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 12 bao buns (kant-en-klaar)
- 2 bosuien
- een halve portie ingemaakte groente (zie recept hieronder)
Bereiden:
Stap 1: Snijd de shiitake in zo dun mogelijke plakjes.
Stap 2: Verhit een scheut olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de shiitakes in 10 tot 15 tot ze goudbruin zijn met knapperige randjes.
Stap 3: Stoom, terwijl de paddenstoelen bakken, de broodjes in een stoompan, -mand of magnetron zoals aangegeven op de verpakking.
Stap 4: Voeg de sojasaus, hoisin en het gerookte paprikapoeder toe. Roer goed en laat 1 minuut koken tot de saus iets in de paddenstoelen is getrokken.
Stap 5: Snijd de bosui in dunne ringen. Beleg de gestoomde broodjes met de paddenstoelen en ingemaakte groente. Maak af met de bosui
Snelle ingemaakte groente
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten + 20 minuten wachttijd
Ingrediënten:
- een kwart komkommer
- 100 gr. wortel
- 10 radijzen
- 1 kleine sjalot, gepeld
- 100 milliliter natuurazijn
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
Bereiden:
Stap 1: Snijd de komkommer, wortel en radijsjes in dunne reepjes (julienne). Snijd de sjalot in dunne ringen.
Stap 2: Meng de natuurazijn met de suiker en het zout en roer tot de suiker is opgelost.
Stap 3: Voeg alle groente toe en meng goed.
Stap 4: Laat staan terwijl je de broodjes maakt. Roer af en toe om zodat alle ingrediënten zachter worden.