Shepherd's Pie met een frisse doperwtensalade
Zin in een ovenschotel? Lees dan vooral verder, want Hugo heeft weer een heerlijk recept voor je: de traditionele Shepherd's Pie. Om het gerecht wat frisser te maken, serveert hij daarnaast een lekkere doperwtensalade. Eet smakelijk!
De maaltijd bestaat dus uit twee onderdelen. We beginnen met de bereiding van de Shepherd's Pie en verderop vind je het recept voor de salade met doperwten.
Shepherd's Pie
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 1 uur
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 100 gr. roomboter
- 500 gr. lamsgehakt
- 40 gr. tomatenpuree
- een halve theelepel worcestershiresaus
- 300 ml runderbouillon
- zout en peper
- 900 gr. kruimige aardappels
- 3 eetlepels melk
- 3 eetlepels paneermeel
Extra nodig:
- pureestamper
- ovenschaal
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Pel en snipper de ui.
Stap 3: Schil en snijd de wortel in blokjes.
Stap 4: Verwarm 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de ui en wortel voor 5 tot 7 minuten op een laag vuur.
Stap 5: Zet het vuur hoger. Voeg het lamsgehakt toe en bak het rul tot het bruin is.
Stap 6: Voeg de tomatenpuree en de worcestershiresaus toe en bak een paar minuten mee.
Stap 7: Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook. Dek de pan af, zet het vuur laag en stoof circa 10 minuten.
Stap 8: Haal de deksel van de pan. Kruid met zout en peper en stoof nog 10 minuten.
Stap 9: Schil en snijd intussen de aardappels in stukken. Kook de aardappels in water met een snufje zout in circa 15 minuten gaar.
Stap 10: Giet de aardappels af. Laat even uitdampen en stamp het met de boter en melk tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 11: Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal. Verdeel de puree erover en maak strepen met een vork. Strooi het paneermeel erover.
Stap 12: Bak ongeveer 20 minuten tot de bovenkant begint te kleuren en het gehakt aan de randen borrelt.
Stap 13: Zet het gerecht eventueel de laatste 5 minuten onder de grill om de shepherd’s pie aan de bovenkant mooi goudbruin te kleuren.
Frisse doperwtensalade
- Salade voor 4 personen
- Bereiding 15 tot 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 gr. doperwten (vers of uit de diepvries)
- zout en peper
- 1 bosje munt
- 1 sjalot
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 theelepel lichte basterdsuiker
- een halve theelepel chilivlokken
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 100 gr. rucola
Bereidingswijze:
Stap 1: Kook de doperwten in lichtgezouten water in 2 minuten gaar. Spoel af met koud water en laat het uitlekken.
Stap 2: Pluk de blaadjes van de munt. Rol op en snijd ze fijn.
Stap 3: Pel en snipper de sjalot ragfijn.
Stap 4: Doe de mosterd, rode wijnazijn, suiker, chilivlokken en sjalot in een kom. Voeg de olijfolie langzaam toe en klop tot een dressing.
Stap 5: Maak de erwten, rucola en munt aan met de dressing en serveer meteen.