RTL Wonen

Een onsmakelijk feitje over de geliefde dadelvrucht

Door Tosca Walstock··Aangepast:
Een onsmakelijk feitje over de geliefde dadelvrucht
RTL

Dadels zijn zoete vruchten afkomstig van de dadelplant. We verwerken deze vrucht maar al te graag in allerlei gerechten en drankjes, zoals smoothies, zoete gebakjes en salades. Maar wist je dat die beminde zoetheid niet alleen maar voordelen met zich meebrengt, maar ook... beestjes?!

Ook geliefd bij insecten

Dadelpalmen groeien voornamelijk in Noord-Afrika en Zuid-Azië. Zo’n dadelpalm herkennen is eigenlijk heel simpel. Vaak zie je dat de trossen bedekt zijn met witte netten én dat is natuurlijk niet zonder reden. Telers doen dit om de vruchten te beschermen van andere suikerliefhebbers, namelijk insecten. Het is dus écht een populaire lekkernij, zowel onder mensen als dieren. 

Veel suikers

Dat mensen niet de enige suikerliefhebbers zijn, was al bekend. En juist daarom is het zo logisch dat mensen niet de enige zijn die van dadels houden. Een dadel bestaat immers voor ongeveer 30% uit fructose; een natuurlijke suiker. De netten moeten er grotendeels voor zorgen dat rupsen, kevers en andere insecten niet bij deze fruitsoort kunnen komen. Maar helaas weten sommige insecten er tóch in te slagen om bij deze zoete hap te komen.

Snoepen én voortplanten

Om het nog iets onsmakelijker te maken: de insecten vinden deze vrucht niet alleen heerlijk om van te snoepen, maar ook om zich in voort te planten. Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden. Keuringsdienst van Waarde nam al eens de proef op de som en ontdekte inderdaad onder andere ontlasting en een kever. 

Misschien toch een goed idee om ze voortaan eerst open te snijden en te kijken of je iets aantreft, vóór je deze vrucht in je gerecht verwerkt.

Steekproeven

Gelukkig zijn er netten om te voorkomen dat iedere dadel gebruikt wordt als larvennest én er worden ook steekproeven gehouden door fabrikanten. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedere dadel insectenvrij is. Mocht het je nou overkomen dat je onbewust zo’n bewoonde dadel hebt opgegeten, is dat echt geen reden tot paniek. Je hebt het waarschijnlijk niet eens geproefd én je lichaam heeft geprofiteerd van alle extra 'gratis' voedingstoffen die het met zich meebrengt. 

Fotocredits

Headerfoto: AnthiaCumming - iStock

Bramen vol beestjes of vossenlintwormeitjes: veilig plukken doe je zo
Lees ook

Bramen vol beestjes of vossenlintwormeitjes: veilig plukken doe je zo

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: