Koken met Hugo!

New York apple pie met herfstkoffie

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
New York apple pie met herfstkoffie
RTL

Hugo heeft een smakelijke verrassing in petto voor dit herfstige weekend. Hij maakt een overheerlijke New York appie pie en om het plaatje compleet te maken serveert hij daar een heerlijke herfstkoffie bij. Kortom: en feestmaal voor de zoetekauwen onder ons!

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de New Yorkse appeltaart – oftewel: een dichte appeltaart – en verderop in het artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de herfstkoffie. 

New York apple pie

Ingrediënten

Deeg 

  • 375 gr. bloem 
  • 60 gr. lichtbruine basterdsuiker + extra voor afmaken  
  • Zout  
  • 195 gr. koude roomboter 
  • 2-3 eetlepels ijswater  
  • 1 ei  

Vulling  

  • 900 gr. goudrenetten 
  • 125 gr. lichtbruine basterdsuiker 
  • 1½ theelepel kaneel 
  • Snuf versgemalen nootmuskaat 
  • 1 citroen  
  • 1½ eetlepel maiszetmeel 
  • 2 eetlepels roomboter  
  • Slagroom of vanille-ijs voor erbij 

Extra nodig: keukenmachine, vershoudfolie, bakvorm met uitneembare bodem 24 circa 4 cm hoog, fijne rasp en bakkwast  

Bereidingswijze

Stap 1: Meng de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Snijd de boter in blokjes en voeg toe.  

Stap 2: Maal tot een kruimeldeeg. Voeg het ijswater erbij, zodat je een samenhangend deeg krijgt.  

Stap 3: Maak 2 bollen van het deeg (de ene bol mag iets groter zijn dan de andere). Druk het deeg plat, wikkel in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.  

Stap 4: Verwarm de oven voor op 190°C onder- en bovenwarmte. Vet de bakvorm in en leg eventueel een stuk bakpapier op de bodem. 

Stap 5: Schil de appels en snijd in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in plakjes.  

Stap 6: Meng voor de vulling de appels met de suiker, specerijen, citroenrasp, citroensap en maiszetmeel in een kom.  

Stap 7: Rol de grootste deegportie uit tot een cirkel die net wat groter is dan de bakvorm. Leg het deeg vervolgens losjes in de bakvorm en bekleed de bodem en de zijkanten. Al het deeg dat over de randen heen hangt duw je er gewoon vanaf en kun je gebruiken om eventuele gaten op te vullen. 

Stap 8: Vul de bodem vervolgens met de appelblokjes. 

Stap 9: Rol het overige deeg uit tot een cirkel van circa 28 cm. Leg over de appels en druk de randen aan. 

Stap 10: Snijd het overtollige deeg weg. Maak 5 kleine sneeën in het deeg van de deksel.  

Stap 11: Klop het ei los en bestrijk de taart ermee. Bestrooi met een beetje suiker.  

Stap 12: Bak de appeltaart 40-45 minuten in de oven, tot de het deeg goudbruin en krokant gebakken is. 

Stap 13: Laat de taart vervolgens minstens 10 tot 15 minuten afkoelen voor je 'm aansnijdt. Snijd de taart punten en serveer met slagroom of ijs. 

New York applepie
New York applepie

Herfstkoffie

  • Drankje voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten 

  • 200 ml verse slagroom 
  • 4 theelepels notensiroop (bijvoorbeeld kastanjesiroop of hazelnootsiroop)  
  • 500 ml sterke koffie 
  • Cacaopoeder 

Extra nodig: 4 glazen, eetlepel, klein zeefje 

Bereidingswijze

Stap 1: Schenk warm water in de glazen en laat even staan.  

Stap 2: Klop de slagroom lobbig.  

Stap 3: Schenk het warme water uit de glazen, verdeel de siroop over de glazen en schenk de koffie erover.  

Stap 4: Houd een lepel tegen de rand met de bolling naar boven net op het oppervlak van de koffie. Schenk de room voorzichtig op de lepel. Op deze manier komt de slagroom netjes op de koffie te liggen en mengt het niet direct. Maak het vervolgens af met een snuf cacao. 

Herfstkoffie
Herfstkoffie
Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenReceptKoken