Noedels met spitskool, miso en krokante vis én edamame met sesamzout
Het is doe-niet-moeilijk dinsdag en daarom heeft Hugo een makkelijk recept voor je in petto: noedels met spitskool, miso en krokante vis. Om het gerecht wat extra pit te geven, maakt Hugo er een makkelijke chiligembersaus bij. Tot slot laat hij zien hoe je een snelle en gezonde snack uit de Japanse keuken maakt: edamame met sesamzout. Dat wordt smullen!
Het gerecht bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de noedels met spitskool, miso en krokante vis. Daarna lees je hoe je de chiligembersaus maakt en tenslotte vind je onderaan het artikel het recept voor de edamame met sesamzout.
Noedels met spitskool, miso en krokante vis
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 spitskool
- 4 tenen knoflook
- Neutrale olie
- 4 Iglo Crispino’s (diepvries)
- 250 gr. tarwenoedels
- 2 eetlepels miso
- 2 eetlepels roomboter
Maak het jezelf makkelijk en stop alle ingrediënten met één klik in het winkelmandje van je favoriete supermarkt.
Extra benodigdheden: een braadpan met deksel en een met bakpapier beklede bakplaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 230°C.
Stap 2: Snijd de spitskool in dunne repen.
Stap 3: Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit een scheut neutrale olie in een braadpan en fruit daarin gedurende 1 minuut de knoflook.
Stap 4: Voeg de spitskool toe en smoor de spitskool circa 20 minuten met het deksel op de pan, tot de kool helemaal zacht en bijna jam-achtig is. Roer af en toe om zodat het niet aanbakt.
Stap 5: Doe intussen de Crispino’s op de bakplaat en bak deze 20 minuten.
Stap 6: Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels 1 minuut korter dan aangegeven op de verpakking.
Stap 7: Doe op het laatst de miso bij de spitskool en bak 1 minuut mee.
Stap 8: Giet de noedels af, maar bewaar 150 milliliter van het kookwater. Doe de noedels samen met het kookwater en de roomboter bij de kool in de pan en roer door tot een glanzende saus ontstaat en de noedels perfect gaar zijn.
Stap 9: Snijd de Crispino’s in stukken.
Stap 10: Verdeel de noedels over de kommen en leg de vis erop.
Chiligembersaus
- Saus voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 3 cm gember
- 2 rode pepers
- 75 ml neutrale olie
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- ½ theelepel suiker
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze:
Stap 1: Hak de gember en pepers fijn (verwijder eventueel eerst de zaadlijsten voor een milde saus).
Stap 2: Doe de olie, pepers en gember in een pannetje en zet het vuur laag. Laat zachtjes 5 tot 10 minuten koken tot de gember en chili zacht zijn en de olie rood kleurt.
Stap 3: Zet het vuur uit en voeg de sojasaus, suiker en zout toe. Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Edamame met sesamzout
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 eetlepels wit sesamzaad
- 1 theelepel zeezoutvlokken
- 200 gr. gepelde edamame óf sojaboontjes (mag uit vriezer)
Extra benodigdheden: een vijzel
Bereidingswijze:
Stap 1: Rooster het sesamzaad in een paar minuten in een droge koekenpan op halfhoog vuur goudbruin.
Stap 2: Doe de sesamzaadjes in een vijzel en kneus een beetje.
Stap 3: Voeg het zout toe en meng door elkaar.
Stap 4: Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook daarin de sojabonen 3 minuten (5 minuten als ze uit de vriezer komen).
Stap 5: Giet de edamame af, meng met het sesamzout en serveer.